Saturday , May 4 2024

Bătrână “uitată” în spital de către fiica ei, trimisă la Spitalul de Boli Cronice din Siret

Rozalia H. din Negostina, în vârstă de 82 de ani, a fost practic abandonată în spital de către fiica sa. Tot mai mulţi suceveni sunt abandonaţi prin spitale, fiind consideraţi o povară de către familiile lor. “Mă simt prost psihic şi social şi mi-e ruşine mie de mine. E îngrozitor ce vremuri trăim”, spune doctorul Mihai Creţeanu, şeful secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean

adult helping senior in hospital


Bolnavi şi uitaţi de familie, aşa ajung să-şi trăiască bătrâneţea din ce în ce mai mulţi suceveni, care sunt abandonaţi prin spitale. In ceea ce priveşte soarta pacienţilor care reprezintă cazuri sociale, legislaţia nu este tocmai clară. Persoanele fără documente de identitate, fără domiciliu,fără aparţintori, ajunşi la spital, cu greu mai pot fi externaţi. Dacă nu se poate identifica familia unei persoane abandonate în spital, iar primăriile din localităţile de domiciliu ale acestora nu găsesc soluţii pentru cazare, asistenţii sociali trebuie să facă demersurile necesare pentru instituţionalizarea acestora. Astfel că pacienţii fără aparţinători ajung să fie abandonaţi în spital până se stabileşte o destinaţie.
Aşa s-a întâmplat şi cu o bătrânică, Rozalia H. din satul Negostina, comuna Bălcăuţi, care a fost adusă la spital de către fiica sa la începutul lunii ianuarie 2015. Femeia în vârstă de 82 de ani a stat internată la secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean, iar când medicii au decis că este timpul să se facă externarea, fiica sa a refuzat să se mai întoarcă la spitalul sucevean pentru a-şi lua mama. “A lăsat un număr de telefon şi am contactat-o să-i spunem că vrem să o externăm pe mama sa, dar ne-a răspuns că ea locuieşte în Bucureşti şi nu se mai întoarce în Suceava pentru atâta lucru. S-o tri-mitem la un azil sau ceva. Plângea bătrâna în fiecare zi…şi se ruga să moară. Ni se rupea sufletul de mila ei. Să creşti copii şi să ajungi aşa zile”, ne-a povestit printre lacrimi asistenta care a îngrijit-o pe bătrână.
Doctorul Mihai Creţeanu, şeful secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean a făcut demersurile necesare pentru ca femeia să poată fi internată la Spitalul de Boli Cronice Siret. Cum fiica sa nici nu a vrut să audă că povara bătrâneţii mamei sale să cadă pe umerii ei, singura speranţă a femeii, au rămas medicii. “Mă simt prost psihic şi social şi mi-e ruşine mie de mine. E îngrozitor ce vremuri trăim. Din ce în ce mai mulţi bătrâni sfârşesc abandonaţi prin spitale. In România nu sunt prea multe spitale pentru boli cronice, iar pentru cei în stare terminală nici nu poate fi vorba. Imi vine să plâng. Familiile îi abandonează practic în spital, iar noi încercăm să le găsim o unitate unde să-i trimitem. E ruşinos pentru că sunt o grămadă de astfel de cazuri”, ne-a declarat doctorul Mihai Creţeanu. Cadrele medicale sucevene susţin că a devenit un adevărat fenomen, ca familiile să-şi abandoneze bătrânii în spital. “Ii consideră o povară”, a completat o asistentă. Bătrânii se simt bine în spital. Aici au parte de îngrijiri, de o masă caldă şi de un pat unde să-şi poată odihni oasele obosite dar nu se poate trăi la infinit aici, mai ales după ce tratamentul se încheie. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …

One comment

  1. Fata doamnei respective este de toata jena.Se crede nemuritoare. Uita o vorba” cu care mana dai , cu aceeasi ai sa primesti”.