Friday , April 26 2024

Băişanu – reales şef al PNL Suceava după ce a obţinut de două ori mai multe voturi decât adversarii săi

alegeri pnl octombrie 2013 - 2

Deşi s-a confruntat cu opoziţia unor importanţi membri din partid, contracandidaţii săi fiind susţinuţi până şi de liderii suceveni ai altor partide, şi aproape toată media a fost împotriva sa, Băişanu a reuşit un scor uluitor, pulverizându-i pe toţi contestatarii săi . Deputatul Stefan Alexandru Băişanu a avut o puternică opoziţie nu doar din partea contracandidatului său de la Gura Humorului, primarul Marius Ursaciuc, ci şi din partea celorlalţi parlamentari liberali suceveni, a mai multor primari şi oameni influenţi din rândurile organizaţiei judeţene, dar şi din partea unor lideri de la nivel central şi de la organizaţia din Iaşi . Cu toate că mulţi dintre aceştia au vrut să îl schimbe cu câteva săptămâni înaintea alegerilor judeţene ale PNL, el a rămas pe funcţie, s-a ocupat prin oamenii săi de organizarea alegerilor pe care le-a câştigat, obţinând de două ori mai multe voturi decât contracandidatul său

 
Deputatul {tefan Alexandru Băişanu a fost reales în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PNL, la alegerile desfăşurate pe 5 octombrie în sala mare a Casei de Cultură Suceava. Practic, adversarii liderului liberalilor suceveni nu au reuşit să producă surpriza la alegerile pentru şefia organizaţiei judeţene a partidului desfăşurate sâmbătă în sala mare a Casei de Cultură din municipiul Suceava.
Băişanu era preşedintele în exerciţiu al organizaţiei judeţene Suceava a PNL, fiind ales cu aproape patru ani în urmă. La acea dată a avut girul liderului naţional Crin Antonescu, care venise să îl susţină personal pe Stefan Alexandru Băişanu. Totodată, la acea vreme niciun alt liberal nu a vrut să intre în competiţie cu Băişanu. De data aceasta, după patru ani, liderul liberalilor din judeţul Suceava a contabilizat şi un capital negativ destul de mare în rândurile unor organizaţii locale, numeroşi liberali nemaivăzându-l cu ochi buni.
Nici la nivel central nu mai era atât de bine susţinut. Totuşi, nici adversarii săi politici din interiorul PNL Suceava nu au reuşit să îl debarce înainte de alegerile judeţene, aşa cum îşi doriseră cu câteva săptămâni în urmă şi cum, de altfel, s-a şi spus în unele cuvântări ale unor lideri liberali care au participat la Conferinţa judeţeană de alegeri a PNL Suceava din data de 5 octombrie. alegeri pnl octombrie 2013 - 3
Astfel, în ciuda numeroşilor adversari între care amintim pe deputaţii Constantin Galan, Radu Surugiu şi Dumitru Pardău, dar şi câţiva primari şi o parte dintre consilierii locali şi judeţeni, Băişanu a reuşit să rămână la cârma partidului în prajma alegerilor, reuşind să îşi impună oameni de încredere care să fie în contrapondere cu cei din tabăra adversă atunci când vor organiza alegerile. Pregătindu-şi bine terenul, lui Băişanu i-a fost mai uşor să îşi adjudece un nou mandat de patru ani. Faptul că va fi liderul judeţean al liberalilor până în 2017 nu este doar o înfrângere categorică a adversarului său direct, primarul de Gura Humorului, Marius Ursaciuc, ci şi o umilinţă atât la adresa adversarilor din interiorul PNL Suceava, cât şi a unora de la Bucureşti şi de la Iaşi care ar fi susţinut schimbarea.
Actorii Ursaciuc şi Băişanu în piesă de teatru politic şi înainte şi după votare
Practic, după ce primarul Siretului, Adrian Popoiu, s-a retras sâmbătă din cursă, singurul contracandidat al lui Alexandru Băişanu a fost primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.
Acesta din urmă şi-a început discursul cu o prezentare a rezultatelor politice şi administrative pe care le-a avut atât ca preşedinte al PNL Gura Humorului, cât şi ca primar al acestui oraş. Antevorbitorii săi s-au referint la principii care ar trebui să le aibă viitorul preşedinte, iar Marius Ursaciuc a declarat că „dacă vorbim de onoare şi respect, vreau ca aici în faţa dumneavoastră să pun la dispoziţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu demisia de onoare din funcţia de preşedinte al PNL Suceava. {i îl rog public să o folosească dacă va considera că filiala Suceava nu va avea rezultatele scontate”. El i-a înmânat demisia de onoare unui mai vechi lider al PNL Suceava, în prezent preşedinte de onoare, Alexandru Manolescu.
~n discursul său care nu a fost la tribună, ci în primele rânduri din sala Casei de Cultură, Băişanu i-a replicat lui Ursaciuc că nu candidează la Primăria oraşului Gura Humorului, localitate despre care a ţinut să precizeze că arată foarte bine, dar că meritul trebuie împărţit şi cu liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur. Tot el, Băişanu, a ţinut să spună că sunt membri în PNL care destabilizează partidul pentru că vin din alte formaţiuni politice sau cu ambiţii şi orgolii susţinute de alte filiale judeţene. „O să propun ca la PNL să se facă o uşă mai mică pentru cei care vin împinşi de la Bucureşti sau de la alte partide”. alegeri pnl octombrie 2013 - 4
Procesul de votare a durat peste trei ore. Mici incidente nu au lipsit, de la nişte bileţele portocalii găsite într-una din urne înaintea alegerilor şi despre care s-a crezut, în mod eronat, că ar fi rămas de PDL, şi până la tot felul de bileţele care circulau prin sală în timpul alegerilor cu îndemnul de a vota sau nu pe unul dintre candidaţi. Numărătoarea voturilor din urna pentru preşedinte a fost făcută pe scenă, cei care rămăseseră în sală putând să asiste la rezultate. După aproape o oră, rezultatul a fost comunicat oficial: Băişanu a primit 583 de voturi, Ursaciuc a obţinut 285, 27 de voturi au fost nule.
Deşi cei doi protagonişti şi-au aruncat acuzaţii mai mult sau mai puţin subtile înainte de votare, la final au apărut de mână clamând unitatea partidului, contrar celor afirmate de unii liberali care luaseră cuvântul anterior şi care au atras foarte serios atenţia asupra scindării „de facto” a PNL Suceava, indiferent care va fi rezultatul alegerilor.
Băişanu a ţinut să spună că PNL rămâne unit la Suceava indiferent de lupta din interior pentru că sunt multe lucruri de rezolvat în continuare, iar altele care nu ar trebui să se mai repete. De asemenea, l-a felicitat pe Ursaciuc pentru cele 285 de voturi, spunând că rezultatul acestuia dovedeşte faptul că are susţinători în cadrul PNL.
Ursaciuc a spus că este „doar un pic fericit”, dând asigurări că va munci pentru partid la fel ca până acum şi mulţumind tuturor celor care s-au prezentat la vot, pentru că au stat ore întregi acolo.
Infrângerea lui Ursaciuc s-a repercutat asupra susţinătorilor acestuia
Totuşi, înfrângerea lui Ursaciuc a însemnat o umilinţă pentru susţinătorii acestuia. Deşi încă nu a fost comunicată o listă oficială cu ceilalţi 28 de membri ai Biroului Permanent Judeţean (BPJ), surse demne de încredere acreditează ideea că niciunul dintre cei care s-a aflat în echipa de zgomote şi de susţinători ai lui Ursaciuc nu a avut destule voturi cât să aibă o funcţie de conducere. Primarul din oraşul Gura Humorului nu a mai candidat pentru o altă funcţie în BPJ al PNL Suceava, însă primarii din comunele Dumbrăveni şi Fundu Moldovei, precum şi cel din oraşul Siret nu au obţinut un număr de voturi suficient cât să fie între cei 28 de membri aleşi în BPJ. Toţi ceilalţi deputaţi ai PNL Suceava – Radu Iulian Surugiu, Constantin Galan şi Dumitru Pardău – vor fi în BPJ pentru că statutul partidului le permite să fie membri de drept, aşa cum este cazul liderilor de la organizaţiile jdueţene de femei, tineret şi studenţi, dar şi preşedintelui Ligii Aleşilor Locali. Ca o confirmare a umilinţei pentru tabăra adversă, Marius Zmău se pare că a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru un post în BPJ al PNL Suceava – 625. Zmău, care este şi preşedinte al organizaţiei PNL din municipiul Suceava, este un apropiat şi afin al lui Băişanu. Vasile Mocanu, de asemenea, se numără printre liberalii care au obţinut un număr semnificativ de voturi şi va ajunge pe o funcţie de vicepreşedinte în BPJ al PNL Suceava.
Băişanu declară independenţa PNL Suceava faţă de pretenţiile altor lideri
La alegeri au fost prezenţi din partea conducerii centrale a partidului unii lideri cum ar fi Norica Nicolai şi Varujan Vosganian. De asemenea, nu au lipsit nici cei de la Iaşi şi Botoşani, reprezentaţi de preşedinţii PNL ai consiliilor judeţene din cele două judeţe vecine. ~n timp ce preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, s-a pliat pe o abordare critică la adresa PNL Suceava spunând că există riscul unei ruperi a filialei, preşedintele CJ Botoşani, Florin }urcanu, a dat semnalul în sală că îl susţine pe actualul lider {tefan Băişanu. Impulsionat de acest discurs, Băişanu a reacţionat şi a spus, în sală, înainte de numărarea voturilor, că rezultatul acestor alegeri va marca independenţa filialei judeţene a PNL faţă de pretenţiile sau imixtiunile unor lideri din alte filiale. De asemenea, Băişanu a ţinut să îi transmită lui Adomniţei că atunci când va candida la Iaşi va veni şi el de la Suceava ca să îi dea sfaturi.
In tot acest timp, majoritatea liberalilor atât de pe scenă, cât şi din sală zgribuleau de frig. Atât de frig le-a fost unora dintre invitaţi că, la un moment dat, nu le-a mai răbdat inima şi au început să spună clar că şi-ar dori ca un eveniment de acest fel să fie organizat într-o sală mai călduroasă. Vosganian a intervenit şi i-a spus liberalului Palăr, în debutul discursului său, că nu doar în aceastră sală este frig, ci şi în şcolile din oraş şi că şi-ar dori ca să revină la Suceava când va fi dată în folosinţă noua centrală termică a oraşului, dar speră că acest lucru nu va fi la Paşte. „Mă bucur că aveţi o mică Elveţie aici la PNL Suceava”, a spus, totodată, Vosganian în replică la „declaraţia de independenţă” a lui Băişanu, după care a adăugat că a lucrat pro-bono pentru PNL Suceava, dar i-ar fi frică să candideze aici având în vedere orgoliile care sunt. „Nu am venit să ca să aduc mesaje de încurajare pentru unul sau altul dintre competitori, aşa cum au făcut colegii mei”, a mai spus Vosganian, într-un efort al acestuia de a menţine aparenţele. După aceasta, Vosganian a venit cu mesaje despre realizările guvernului USL şi a mai spus că aceia care cred că doar PNL sau PSD va pierde în cazul unei eventuale scindări a USL se înşeală. Din punctul său de vedere, dacă USL se rupe există doar perdanţi la PNL şi PSD, iar rivalizarea nu trebui să fie cu PSD, munca politică trebuind dusă pentru consolidarea PNL pe partea de dreapta a eşicherului politic. „Am câştigat cu USL şi trebuie să rămânem cu USL”, a conchis Vosganian.
Adomniţei: simpatizanţii USL la Suceava vor merge spre PSD, iar adversarii cu PDL
De menţionat însă abordarea surprinzătoare a lui Adomniţei care a fost ca un duş rece pentru mulţi dintre liberalii suceveni. El a ţinut să spună că Bazarul a fost, la un moment dat, o soluţie pentru rezolvarea multor probleme din Suceava, dar că nu mai poate continua în acest fel. El a spus că a reproşat edililor Sucevei din mandatele precedente – Ion Lungu şi Gheorghe Flutur – că Suceava nu are un proiect sau o soluţie de dezvoltare durabilă clar conturată pe următorii 15 ani. De asemenea, în contextul regionalizării şi al continuării parcursului european, PNL Suceava oferă la ora actuală riscul fracturării organizaţiei, deşi preocuparea ar trebui să fie una centrată pe perspectiva cooperării cu Botoşaniul, dezvoltării în continuare a aeroportului şi promovarea Universităţii „{tefan cel Mare”. El a ţinut să remarce că ideea constituirii unei asociaţii de dezvoltare între Suceava şi Botoşani are patru actori principal – preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ – din care doar unul este de la PNL, numai că nu de la Suceava, ci de la Botoşani: Florin }urcanu. ~n opinia lui Adomniţei, există pe viitor riscul ca simpatizanţii USL de la Suceava să meargă spre PSD iar cei care nu sunt de acord cu USL la Suceava să meargă spre PDL, iar în acest fel PNL să nu câştige foarte mult. El le-a recomandat liberalilor suceveni să i-a exemplul de la Iaşi unde proiectele mari s-au materializat după ce personalităţile mari din PNL au ajuns la un numitor comun.
Pipa păcii: ispită pentru Băişanu de la Nechifor
Printre invitaţi la eveniment s-au numărat preşedintele organizaţiei judeţene PSD Suceava şi al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, preşedintele executiv al PSD Suceava, senatorul Ovidiu Donţu – însoţiţi de numeroşi membri ai PSD, dar şi liderul PC, senatorul Mihai Neagu. Cătălin Nechifor a fost invitat, sâmbătă, să ia cuvântul la Conferinţa Teritorială de Alegeri a PNL Suceava, Băişanu ţinând să îi spună că liberalii se află de 40 de ani la putere în Japonia, ca replică la afirmaţiile făcute de Nechifor cu priviree la rezultatele slabe ale liberalilor din Germania. ~n discursul său, Nechifor a afirmat că viaţa internă a PNL Suceava este importantă şi pentru PSD. La finalul discursului său, el i-a invitat pe Băişanu şi Ursaciuc să vină luni la el pentru a fuma împreună o pipă a păcii, Nechifor dându-i o ţigară de foi lui Băişanu. Acesta din urmă i-a răspuns că a promis unui susţinător de-al său că se va lăsa de fumat dacă va fi reales preşedinte al organizaţiei judeţene Suceava a PNL. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …