Friday , April 26 2024

Astăzi, elevii susţin prima probă orală din cadrul Bacalaureatului de toamnă

bacalaureat


Peste 2.500 de candidaţI suceveni vor susţine examenele din cadrul sesiunii Bac-ului de toamnă. Sesiunea august-septembrie debutează astăzi cu proba A-evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se va încheia marţI, 20 august.
Sesiunea a doua a Bacalaureatului este găzduită în opt centre de examinare- Colegiul Tehnic “Petru Muşat” din Suceava, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, Colegiul Tehnic “Al. I.Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Colegiul “Andronic Motrescu” Rădăuţi, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Lucrările vor fi evaluate în două centre de evaluare –Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” şi Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava.
Spre deosebire de anul acesta, anul trecut 3.107 absolvenţi au reluat BAC-ul. Numărul candidaţilor trebuia să fie mult mai mare, deoarece au fost 2.096 de repetenţi din prima sesiune a bacului, 2.055 de absolvenţi care nu au mai susţinut Bacalaureatul din vară. Pot fi luaţi în acest calcul şi candidaţii proveniţi din promoţiile anterioare, dar şi cei care lucrează în afara ţării şi doresc să susţină acest examen.
Subiecte diferenţiate, în funcţie de profil, la sesiunea din toamnă a BAC-ului
Anul acesta, la cele două sesiuni ale Bac-ului a fost adusă o noutate. Este vorba despre diferenţierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologică-cu cele mai slabe rezultate la BAC în ultimii ani au avut subiecte diferite de ale celorlalţi elevi la Matematică, Fizică şi Chimie. Si la examenul scris de Limba Română au avut subiecte diferite, elevii de la profilul Real şi cei de la filierele Tehnologică şi Vocaţională au avut de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba şi literatura română faţă de absolvenţii de la profilurile Umanist şi Pedagogic. Examenul de Bacalareat sesiunea august – septembrie debutează în data de 19 august cu proba de evaluare a competenţelor de comunicare în Limba română. În intervalul 20 – 21 avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Proba de evaluare a competenţelor digitale se va desfăşura în zilele de 22 şi 23 august.  Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, se va desfăşura în data de 26 august. Urmează apoi, pe 28 august, proba obligatorie a profilului şi specializării, şi, în final, proba la legere a profilului şi specializării în data de 30 august. Primele rezultate vor fi afişate pe data de 2 septembrie până la ora 12.00, şi tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, pot fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat sesiunea august-septembrie vor fi afişate pe data de 5 septembrie, după care cei declaraţi reuşiţi se pot pregăti pentru admiterea la facultate. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie le-a transmis inspectorilor şcolari generali, într-o videoconferinţă, susţinută pe data de 16 august, să se asigure că toate persoanele implicate în examenul de Bacalaureat respectă atât metodologia, cât şi litera legii. In ceea ce priveşte situaţia unităţilor de învăţământ, ministrul a solicitat inspectorilor generali să se implice în rezolvarea fiecărei probleme în parte, pentru ca elevii şi profesorii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale sugerându-le inspectorilor şcolari să colaboreze cu autorităţile locale. La prima sesiune a Bacalaureatului din acest an rezultatele obţinute de elevii suceveni au fost mai bune decât anul trecut, promovabilitatea pe judeţ fiind de 65,78%. Este un progres evident faţă de anul trecut, când promovabilitatea a fost de 48,46%.
Candidaţii care susţin Bacalaureatul pentru a treia oară plătesc 230 de lei, iar taxele pentru cei care nu susţin toate probele sunt stabilite diferenţiat
Absolvenţii de liceu care au picat de două ori Bacalaureatul vor plăti anul acesta pentru susţinerea examenelor de Bacalaureat suma de 230 de lei. Pe site-ul Ministerului Educaţiei sunt postate o serie de precizări privind susţinerea examenelor de finalizare a studiilor în sesiunile anului şcolar 2012-2013 şi cuantumul taxelor care sunt achitate, după caz, de absolvenţii învăţământului liceal, profesional şi postliceal. In cazul elevilor care au picat de două ori Bacalaureatul, dar care solicită recunoaşterea unor probe promovate în sesiunile anterioare, “stabilirea sumei de plată pentru examenul de bacalaureat se face diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le susţine candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare exa-minării fiecărui candidat”, se arată în Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …