Friday , April 26 2024

Aproape 2.500 de candidați s-au înscris la facultățile USV

usv [800x600]


Ieri s-a încheiat sesiunea de admitere la programele de licență și masterat din cadrul Universității “Stefan cel Mare” din Suceava. Conform reprezentanților USV, numărul de înscriși la programele de licență este mai mic față de anul trecut, fapt pe care universitatea suceveană îl explică și prin reducerea însemnată a numărului absolvenților de liceu și a numărului persoanelor care au obținut diploma de Bacalaureat la nivel națio­nal.
In această sesiune de admitere, oferta educațională a universității a atras un total de 2.492 de candidați. La programele de licență s-au înscris în total 1.746 de candidați, în timp ce la programele de masterat numărul celor înscriși a fost de 705, cu 8,55% mai mulți studenți decât anul trecut.
Conform datelor furnizate de USV, la patru dintre programele de licență locurile au fost deja ocupate din această sesiune, prin urmare, ele nu vor mai fi incluse în cea de a doua rundă de admitere, care urmează să se organizeze la începutul lunii septembrie. Este vorba despre specializările: Calculatoare din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Stiința Calculatoarelor, Contabilitate și informatică de gestiune, dar și Drept din cadrul Facultății de Stiințe Economice și Administrație Publică, precum și Peda­gogia învățământului primar și preșcolar din cadrul Facultății de Stiințe ale Educației.
In perioada 26-29 iulie, cei declarați admiși la unul din programele de studiu ale USV au obligația de a se înmatricula. In comunicatul de presă eliberat ieri de către reprezentanții USV se arată că neînmatricularea conduce la pierderea locului obținut în urma concursului de admitere. La mai multe programe de licență, candidații admiși pe locuri cu taxă pot beneficia încă din anul I de studiu de burse speciale reprezentând 75%, 50% și 25% din taxa de școlarizare, în funcție de anul de studiu. De precizat, însă, că după anul I de studiu, studenții care au ocupat un loc cu taxă pot beneficia de alocație bugetară. Lista studenților care ocupă un loc fără taxă se reface la începutul fiecărui an universitar, în urma rezultatelor obți­nute.
In ceea ce privește solicitarea adre­sată de USV Ministerului Educației Naționale și Cercetării Stiințifice cu privire la suplimentarea locurilor bugetate la licență și masterat sau redistribuirea acestora de la universitățile care nu reușesc să atragă suficienți candidați pentru locurile bugetate allocate, prorectorul cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană, prof.univ.dr. Stefan Purici, a declarat: “In fiecare an, la nivel național, unele universități nu reușesc să atragă un număr de candidați echivalent cu numărul de locuri bugetate  acordate la nivel de licență. Universitățile respective au făcut demersuri în vederea transformării locurilor neocupate în locuri bugetate pentru studii masterale sau doctorale, respectând proporția finan­țării. Această practică asigură mai multe locuri bugetate pentru ciclurile II și III la nivel național, dar conduce la dimi­nuarea numărului total de locuri bugetate adresate absolvenților de liceu. Această practică conduce la diminuarea numărului tinerilor care au șansa să urmeze un program în regim bugetat, crescând astfel povara susținerii educa­ției universitare pe umerii familiilor respectivilor studenți. Acest fenomen conduce la creșterea abandonului universitar, dar și la diminuarea numărului de absolvenți de studii de licență la nivel național. Or, obiectivul României până în anul 2020 constă în creșterea ponderii persoanelor cu studii superioare în totalul populației țării.”
Cum facilitează Universitatea “Stefan cel Mare” inserția absolvenților săi pe piața muncii
“La nivelul Universității, dar în special la nivelul fiecărei facultăți sunt organizate periodic întâlniri ale studenților cu angajatorii. De asemenea, departamentele sau conducerile fa­cultăților au întruniri cu reprezentanțiii mediului economic din instituțiile pu­blice în vederea discutării conținutului planului de învățământ și a programelor universitare. Totodată, în cadrul USV funcționează Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră și Departamentul de Analiză și Gestiune Previzională a Solicitărilor Pieței Mun­cii, structuri care se ocupă de faci­litarea orientării profesionale și înles­nirea angajabilității viitorilor absolvenți”, a declarat prorectorul Stefan Purici. Acesta a mai precizat că pe site-ul USV există o pagină specială unde sunt publicate anunțurile angajatorilor cu pivire la locurile de muncă vacante. (Alexandra IONICA)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …