Sunday , May 5 2024

Aproape 150 de pompieri suceveni au luat parte la simularea de cutremur „Seism 2016”

20 de autospeciale și 147 de militari din toate subunitățile de pompieri din județ  au plecat ieri dimineață spre București pentru a lua parte la simularea de cutremur „Seism 2016” . Scenariul a prevăzut că marți, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major în Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat orașele București și Iași, declansându-se planul roșu de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. In cadrul exercițiului, efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism au plecat spre București și Iași u echipajele sucevene s-au deplasat până la Mărășești și Roman, când au primit ordinal de reîntoarcere în unitățile lor 

 seism 1


Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava au fost mobilizate pentru a se deplasa spre municipiul București. Spre capitală au făcut deplasarea 20 de autospeciale și 147 de militari din toate subunitățile de pompieri din județ.
Ieri, Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași.
Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, ieri dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul RO{U de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism au plecat spre București și Iași.
După verificările necesare și observarea modului în care s-a desfășurat alarmarea, echipajele de la Suceava au primit ordin de întoarcere la bază pe când se aflau la Mărășești și la Roman.seism 2
Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI.
De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
Exercițiul „Seism 2016” s-a desfășurat sub coordonarea DSU și a avut ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și depistarea și remedierea eventualelor deficiențe.seism 3
Ce prevedea scenariul „Seism 2016”
Un număr de 3.200 de oameni au fost răniți în București și 1.400 în Iași în urma cutremurului major din dimineața zilei de marți, arată scenariul Exercițiului “Seism 2016”, fiind declarată starea de urgență și fiind solicitat sprijinul Mecanismului European de Protecție Civilă. În cadrul exercițiului, 21 de mașini de pompieri și ambulanțe SMURD din zona Capitalei au pornit în misiuni de recunoaștere, iar la nivelul fiecărui județ au fost mobilizați apro­ximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice pentru a se deplasa către București și Iași
În cadrul exercițiului ”Seism 2016” care a fost declanșat de MAI marți dimineață, în sprijinul structurilor de intervenție din Iași și București au fost mobilizate efective suplimentare din județele neafectate.
Atfel, către județul Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor, iar către București au fost dislocate forțe și mijloace din restul județelor și cele ale Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.
Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieților omenești în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate, arată reprezentanții MAI.
În această etapă a intervenției, de la nivelul fiecărui județ sunt mobilizați aproximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice, precizează MAI.
În București au ajuns deja forțe din Prahova, Dâmbovița, Ialomița, Teleorman, Argeș și Giurgiu, iar echipaje ale ISU Bihor, ISU Mureș,  ISU Galați și ISU Mehedinți continuă deplasarea spre Iași și București.
La nivelul Capitalei vor exista patru baze de operații unde se vor grupa forțele din teritoriu (Ciolpani, Poligonul de pregătire al pompierilor de la Cățelu, Romexpo, școala de Aplicație a Jandarmeriei).
“Au fost alertate serviciile de ambulanță pe plan național să intre în două ture în loc de trei ture și să asigure înlocuirea echipelor SMURD care au fost trimise către București. Bineînțeles, la întoarcerea echipajelor SMURD, serviciile de ambulanță vor înceta alerta și se vor întoarce la normalitate în fiecare județ, cu excepția județelor care vor continua drumul și atunci serviciile de ambulanță vor asigura echipaje care să înlocuiască echipajele deplasate, care sunt mici la număr. Vă dați seama că n-am scos toate forțele, într-o situație reală, forțele ar fi mult mai multe decât forțele care sunt deplasate acum, dar, la acest moment am scos un număr mult mai mic de forțe doar ca să testăm deplasarea, să testăm mobilizarea”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
În spitalele din București și Iași a fost declanșat Planul Alb, fiind mobilizate ambulanțe de la Serviciile Județene și SMURD. Totodată, peste 100 ambulanțe și șapte ambulanțe private din județele neafectate s-au deplasat de urgență în zonele afectate de seism, precizează MAI.
“Având în vedere că exercițiul se desfășoară inclusiv pe teren, ca să evităm anumite perturbări de circulație, în oraș fiind în plin programul de lucru, în zona Chimopar din București a fost amplasat un punct de lucru în care se simulează de fapt intrevenția la fața locului și deplasarea echipajelor”, a arătat Raed Arafat.
“A fost ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care s-a decis declararea stării de urgență la nivel național propusă către președinte care să ne permită să acționăm mai liber în acordarea sprijinului de urgență în București și Iași și să ne permită chiar rechiziționarea unor echipamente necesare și solicitarea de forțe prin rechiziționare, inclusiv de la sectorul privat dacă este nevoie. A fost activată și comisia de rechiziționare care, la solicitarea IGSU, ISU București și ISU Iași poate să decidă rechiziționarea unor utilaje de tip excavatoare, macarale, camioane și alte tipuri de echipamente”, a mai spus Raed Arafat.
Pentru asigurarea urgențelor de rutină s-a solicitat alertarea ambulanțelor aparținând societăților private. Se analizează capacitatea de primire și internare în unitățile medicale din București și Iași.
“La Iași, conform primelor estimări, în urma cutremurului sunt peste 1.400 de persoane rănite și 350 de sinistrați, tot cu un număr de decese care poate să survină în astfel de situații”, a adăugat Arafat, precizând încă o dată că este vorba de cifre fictive.
În cadrul exercițiului, Inspectoratul General de Aviație a anunțat că are pregătite patru elicoptere de mare capacitate și șapte de tip SMURD, până în prezent fiind ridicate un elicopter în București și unul în zona Iași pentru survol și evaluare aeriană.
De asemenea, Ministerul Apărării Naționale are la dispoziție cinci elicoptere amplasate în București, Bacău, Constanța, Câmpia Turzii și Timișoara, iar un avion “Spartan” poate fi utilizat pentru misiuni de evacuare medicală.
De asemenea, a fost lansată solicitarea de sprijin prin Mecanismul European de Protecție Civilă pentru cinci echipe medii de căutare – salvare. Acestea vor ajunge pe Aeroportul Băneasa în aproximativ 12 ore, potrivit MAI.
Acțiunile efectivelor MAI sunt monitorizate și coordonate din Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani, care a fost activat în această dimineață, imediat după alarmare, comandantul acțiunii fiind șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.
Ministerul Afacerilor Interne a inițiat, marți dimineață, la București și Iași, un exercițiu de alarmare pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție ale structurilor pentru situații de urgență, în caz de cutremur cu magnitudinea peste 7.
Scenariul a prevăzut că marți, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major în Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat orașele București și Iași, declansându-se planul roșu de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate.
În cadrul exercițiului “Seism 2016”, efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism au plecat spre București și Iași, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. (D.Z.)
 

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …