Friday , April 26 2024

Aproape 1.000 de suceveni beneficiază de tratament gratuit pentru diabet, fără a fi asigurați

“În condițiile în care un bolnav de diabet zaharat nu este asigurat, poate dobândi această calitate fără plata unei contribuții la asigurările de sănătate, pe baza unei adeverințe emise de medicul curant care atestă diagnosticul”, a explicat medicul Claudiu Cobuz, director general  al CAS Suceava 

Casa de Asigurări de Sănătate derulează pentru pacienții județului Suceava Programul Național de diabet zaharat, având ca principale obiective asigurarea tratamentului specific – insulina și antidiabetice orale, a testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis cu care are încheiat contract, a accesului la pompe de insulină și materiale consumabile pentru acestea și a evaluării periodice a pacienților prin dozarea hemoglobinei glicozilate. Pentru derularea acestui program, CAS Suceava are contract cu un număr de opt furnizori de servicii medicale, cuprinzând un număr de 13 medici specialiști diabetologi și un număr de 126 contracte încheiate cu farmaciile din județ pentru eliberarea medicamentelor și materilelor ­sa­nitare. “În condițiile în care un bolnav de diabet zaharat nu este asigurat, poate dobândi această calitate, fără plata unei contribuții la asigurările de sănătate, pe baza unei adeverințe emise de medicul curant care atestă diagnosticul”, a explicat medicul Claudiu Cobuz, director general în cadrul CAS Suceava.

În judetul Suceava sunt 870 de persoane care au dobândit calitatea de asigurat ca beneficiari ai programului național de diabet, reprezentând un procent de 65% din totalul beneficiarilor de programe naționale de sănătate (de 1.349 persoane).

Bugetul alocat eliberării medicamentelor prin programul de diabet, în anul 2019, este în valoare de 26.747.530 lei pentru un număr de 20.645 pacienți beneficiari ai acestui program. “La acesta se adaugă sumele alocate testelor de automonitorizare în valoare de 256.000 lei pentru un număr de 138 copii și 3.722.000 lei pentru un număr de 7.869 adulți. Prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotratați se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină, pe același formular de prescripție medicală, pe o perioadă de maximum 3 luni. Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 teste/3 luni copil cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste/3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat și până la 100 teste/3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat de tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă, precumm și pentru adultul cu diabet zaharat tip 2 și alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat”, a completat directorul CAS, medicul Claudiu Cobuz.

Numărul pacienților din județul nostru be­neficiari de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei este 48, la care se adaugă un număr de zece pacienți cu pompe de insulină și un pacient cu pompă de insulină augumentată cu sistem de monitorizare glicemică continuă, după cum reiese din datele statistice ale Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …