Saturday , April 27 2024

UPDATE: 71 de percheziţii în Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ, vizand „mafia jocurilor de noroc”.

perchezitii [800x600]

UPDATE:

Ofițer de la IJP Botosani, adus la audieri la DNA Suceava în dosarul jocurilor de noroc 

Un ofițer de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani a fost ridicat, sâmbătă, din sediul IJP și adus la audieri la DNA – Serviciul teritorial Suceava, în dosarul privind activitățile ilegale de jocuri de noroc și pariuri.
Au fost ridicate, de asemenea, mai multe documente de la IJP Botoșani în contextul perchezițiilor desfășurate sâmbătă de procurorii anticorupție atât la sediul inspectoratului, cât și la sediile unor firme sau la locuințele unor oameni de afaceri din Botoșani.

Procurorii DNA au efectuat sâmbătă percheziții la sediile IPJ Botoșani și la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul teritorial nord-est Suceava, după cum au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Potrivit surselor citate, ancheta ar viza activități de jocuri de noroc și pariuri, care ar fi fost desfășurate sub protecția unor funcționari publici din cadrul acestor instituții. Activitățile erau derulate de importanți oameni de afaceri din Botoșani, prin societăți care aveau puncte de lucru în patru județe — Suceava, Botoșani, Iași și Neamț—, marea majoritate a aparatelor fiind amplasate în locații din mediul rural.
Administratorii societăților ar fi pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin utilizarea unor aparate de tip “slot-machine” fără licență și fără autorizație de exploatare. Cele peste două mii de aparate erau amplasate în circa 400 de puncte de lucru, iar pentru ascunderea provenienței ilicite a câștigurilor, aparatele aveau seriile de identificare și softurile unora licențiate.

Descinderile de sambata dimineata au loc la sedii de firme şi domiciliile unor persoane, precum  şi la două instituţii publice (IPJ Botosani si Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul teritorial nord-est Suceava). Ancheta ar viza activități de jocuri de noroc și pariuri, care ar fi fost desfășurate sub protecția unor funcționari publici din cadrul acestor instituții. Activitățile erau derulate de importanți oameni de afaceri din Botoșani, prin societăți care aveau puncte de lucru în cele patru județe, marea majoritate a aparatelor fiind amplasate în locații din mediul rural.

71 de percheziţii sunt în derulare sambata dimineata în patru judeţe, printre care şi judeţul Suceava. Descinderile sunt efectuate de procurorii anticorupţie suceveni şi vizează „mafia jocurilor de noroc”, conform unei scurte declaraţii făcute de procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai. Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DNA, ca urmare a obţinerii autorizaţiilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 71 locaţii situate în judeţele: Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ, din care 2 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Ancheta ar viza activități de jocuri de noroc și pariuri, care ar fi fost desfășurate sub protecția unor funcționari publici din cadrul acestor instituții. Activitățile erau derulate de importanți oameni de afaceri din Botoșani, prin societăți care aveau puncte de lucru în cele patru județe, marea majoritate a aparatelor fiind amplasate în locații din mediul rural.
În perioada 2014 – 2015 funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc  – Serviciul Teritorial Nord Est au desfasurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii și protejării unor societăţi comerciale care au ca obiect „ activităţi de jocuri de noroc şi pariuri „ deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în judeţele menţionate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor astfel încât să nu fie sancţionați potrivit legislaţiei în vigoare.

Societăţile în cauză, prin administratorii lor , au pus la punct un mecanismul de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip „Slot-Machine” fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009, rezultând  un număr de aproximativ 404 puncte de lucru, în cadrul cărora funcţionează în ilegalitate, aproximativ 2000 aparate de tip „Slot-Machine”.
În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate este creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi soft-urile unor aparate licenţiate, aproximativ 60% din aparatele care funcționează în mod ilegal, fiind donate.

Activităţile ilegale desfăşurate de oameni de afaceri erau cunoscute şi protejate de către funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord Est, cu zonă de competenţă pentru judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ .

În schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu ori îndeplinirii unor acte contrare acestor atribuţii, cu prilejul controalelor efectuate la punctele de lucru ale societăţilor menţionate mai sus,  funcţionarii publici pretindeau şi primeau sume de bani de la administratorii acestor societăţi, direct ori prin persoane interpuse.
În cauză, au mai rezultat date privind sprijinirea oamenilor de afaceri de către funcţionari publici prin anunţarea cu privire la eventualele controale inopinate care urmează să aibă loc la firmele acestora.
Totodată din investigaţiile efectuate s-a constatat că administratorii societăţilor având ca obiect de activitate jocuri de noroc desfăşoară activităţi evazioniste de mare amploare.
Activităţile ilicite desfăşurate de oamenii de afaceri se derulează atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate , preponderent în mediul rural.
Astfel , asupra aparatelor de joc cu licenţă ce sunt exploatate în locaţii declarate se efectuează tot felul de intervenţii neautorizate ( modificări ilegale ale software  -ului aparatelor de joc, modificarea parametrilor de imput/output  indicaţi de contoarele electromecanice ae aparatelor ) cu scopul de a diminua profitul real care rezultă şi care legal ar trebui supus fiscalizării. Pe de altă parte,  în incinta locaţiilor declarate sunt exploatate în scop evazionist mai multe aparate de joc decât numărul oficial declarat, aparate de joc fără licenţă.
Pentru a da o aparenţă de legalitate activităţilor evazioniste derulate în locaţii nedeclarate, prin intermediul aparatelor de joc nelicenţiate , administratorii societăţilor procedează la „clonarea” seriilor aparatelor de joc, pentru ca în eventualitatea depistării lor la un control, fapta să exceadă sferei infracţionale şi să treacă în cea contravenţională.
Astfel o parte din seriile aparatelor de joc sunt „ donate”, iar falsurile sunt ataşate acelor aparate tip slot-machine ce sunt amplasate  – exploatate „la negru” , preponderent în locaţii din mediul rural.

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

One comment

  1. Uite cine face legea in Romania, uite cine da amenzi de 5-10.000 de lei jucatorilor de pe bet365: niste infractori.