Saturday , April 27 2024

23 de milioane de lei pentru contorizarea agentului termic la nivel de scară de bloc

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, mizează pe acceptul consilierilor locali din această legislatură pentru votarea unui proiect în acest sens.  “Ne-am propus să facem o contorizare corectă, la scara blocurilor, astfel încât cetățenii să plătească exact ceea ce consumă”, a declarat primarul Ion Lungu. “Eu cred în continuare în sistemul centralizat, avem încă de lucru, dar față de alte localități suntem pe un drum bun și avem deja proiecte realizate în acest sens”, a transmis Ion Lungu, care a mai anunțat că Bazarul, Piața Centrală, precum și piețele din Burdujeni și George Enescu vor fi încălzite prin sistemul termic centralizat 

 Lungu 2013 [800x600]


Astăzi, în ultima ședință ordinară de Consiliu Local al municipiului Suceava din această legislatură, va fi supus la vot un proiect de hotărâre foarte important pentru locuitorii municipiului Suceava. Primarul Ion Lungu a arătat ieri, într-o conferință de presă, că, așa cum a reieșit și din ultima întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, o problemă foarte importantă în continuare o reprezintă activitatea de termoficare în municipiul Suceava. “Ne-am propus să facem o contorizare corectă, la scara blocurilor, astfel încât cetățenii să plătească exact ceea ce consumă. Ca atare, sper să aprobăm mâine (astăzi, n.r.), în Consiliul Local, indicatorii tehnico-economici pentru contorizarea energiei termice și a branșamentelor de încălzire la nivel de scară de bloc în municipiul Suceava”, a spus Ion Lungu, care a arătat că  valoarea totală  a investiției este de peste 23 de milioane de lei, din care 9,1 milioane lei construcții montaj. Investiția este eșalonată pe o perioadă de trei ani. In primul an va fi alocată suma de 7, 9 milioane lei, în al doilea an 8,2 milioane de lei, iar în al treilea an 6,9 milioane de lei. “Vom înlocui 1.700 de contoare de energie termică pentru încălzire, 3.395 de filtre de impurități, 8.490 de robineți de izolare, 1.695 de contoare energie termică pentru apă caldă menajeră.
Demarăm în acest an procedura de licitație pentru prima etapă, urmând ca în anii următori să se deruleze licitații pentru celelalte componente”, a arătat Ion Lungu, care a reliefat faptul că, spre deosebire de  alți participanți la campania electorală pentru alegerile din 5 iunie 2016, opinia sa este că viitorul nu este al centralelor termice de apartament, ci al sistemului centralizat de furnizare a agentului termic în locuințe, în perspectiva scumpirii prețului la gazul metan.
“Am văzut multe dezbateri la televizor în ultima perioadă pe problema termoficării, în mod special la București. Toată lumea consideră că cea mai bună sursă de încălzire este cea în cogenerare, cum se întâmplă și la Suceava, și ar fi contraindicateă chiar instalarea de centrale de apartament, cum propun anumiți contracandidați. Eu cred în continuare în acest proiect de încălzire centralizată, cu toate problemele care sunt. Suntem în faza în care clarificăm patrimoniul cu Termica, dar soluția privind încălzirea este fără doar și poate sistemul centralizat. Mai ales în perspectiva de scumpire a gazului metan, ca atare trebuie să găsim o soluție de a dezvolta consumul”, a spus Ion Lungu, care a mai arătat că invesțiții ale Primăriei municipiului Suceava vor fi alimentate cu energia termică furnizată de firma Bioenergy. “Mă refer în primul rând la încălzirea piețelor, lucru care se va întâmpla începând cu acest an în Piața Centrală, dar și în piețele din Burdujeni și George Enescu, care sunt prinse în programul de modernizare, cu scoatere la licitație a lucrărilor. La fel de importantă este încălzirea Bazarului. Noi am avut un proiect cu fonduri elvețiene pentru Bazar, dar când au venit reprezentanții părții elvețiene la Suceava și au văzut centrala termică pe biomasă funcțională, au spus că nu mai dau bani, fiindcă ei acordă fonduri doar pe energie verde, lucru care la Suceava deja se întâmplase prin firma Bioenergy. Ni s-a spus că nu mai pot fi dați bani pentru un alt proiect pentru că există deja capacitatea de a produce energie verde care să fie gestionată corespunzător în municipiul Suceava”, a arătat primarul Ion Lungu.
El a mai spus că de la firma Bioenergy a fost informat că s-a decis în consiliul de administrație al societății trimiterea unei oferte către marile marile spații comerciale din zonă – Dedeman, Iulius Mall și Shopping City. “In perspectiva în care gazul metan se scumpește, singura problemă ce intervine o reprezintă lucrările de pe rețeaua de agent termic. Dar toate aceste magazine sunt în apropierea societății de termoficare, astfel încât nu ar fi probleme din acest punct de vedere. Eu cred în continuare în sistemul centralizat, avem încă de lucru, dar față de alte localități suntem pe un drum bun și avem deja proiecte realizate în acest sens”, a transmis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

2 comments

  1. Imi pare rau, dar trebuie sa-l contrazic pe PRIMARUL NESTIUTOR: consumatorul final va plati exact ceea ce consuma doar atunci cand va fi o contorizare corecta la el, la consumatorul final, respectiv la apartamentul lui. Cei de la ELSACO Botosani, subtil, il “invata de bine” pe primarul Sucevei privind inlocuirea contoarelor de incalzire si apa calda de la scarile de bloc, cu un cost enorm de la bugetul primariei pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei si un profit gras pentru ELSACO Botosani. ELSACO Botosani, importatorul si furnizorul acestor aparate, abia asteapta “unda verde”, ca primarul sa-i puna pe consilieri sa voteze pentru o asa zisa licitatie, unde ELSACO sa castige sigur. Deci iarasi am ajuns piata de desfacere. Prezenta interes si se facea ordine in distributie daca se contorizau apartamentele individual, asa cum este normal si locatarii isi doresc si se renunta la acel seviciu de repartitoare de la ELSACO. Daca primaria ar aduna toate costurile cu inchirieri si carpeli in termoficarea centralizata, ar vedea ca iese mai ieftin sa ofere fiecarui consumator o centrala pe gaz si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem CONCURENTIAL, are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem CONCURENTIAL. Diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu aceste probleme. Cum sa nu-si piarda increderea consumatorii din sistemul centralizat de termoficare din Suceava, daca prima intentie a edilului, a firmelor Thermonet si Bioenergy, cu actionarul lor majoritar – Adrem Invest Bucuresti -, imediat dupa negocierea preluarii transportului si distributiei, a fost de a mari pretul gigacaloriei?! Ce siguranta mai pot avea consumatorii de la o firma ca Adrem Invest Bucuresti, ce detine monopolul in acest domeniu acum in Suceava?! Edilul ar trebui sa faca front comun si sa treaca primaria in primul rand la sistemul centralizat si sa nu faca propaganda in favoarea unor firme private interesate doar de profit pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei.

  2. Contorizarea in cauza trebuia facuta pina acum, ca sa dispara suspiciunile de frauda! Nu-i asa?