22 de milioane de lei pentru încălzirea Bazarului. Lucrările se vor putea finaliza abia în 2023

reportersite
25/02/20 ora:7:30am

Primăria Suceava a estimat la peste 22 milioane lei suma necesară pentru asigurarea încălzirii în Complexul Comercial Bazar. În ședința de Consiliu Local, din data de 27 februarie, se vor supune studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții vizând racordarea Complexului Comercial Bazar la sistemul centralizat de încălzire. Este vorba, mai exact, de un proiect care vizează achiziționarea instalațiilor de încălzire precizează că ar fi nevoie de două module termice, 73 de aeroterme, 55 de perdele de aer, 1.402 detectoare de fum, 44 de sirene, 70 de trape de evacuare a fumului și 49 de declanșatoare manuale.

Proiectul va fi demarat în acest an și va fi executat în două etape iar prima etapă (peste 5,51 milioane lei) cuprinde instalarea branșamentului termic din rețeaua publică de termoficare. A doua etapă (12,89 milioane lei) implică execuția instalației de încălzire, montajul și instalarea modulelor termice. Astfel, vor fi montate: instalația de încălzire „apă caldă” cu distribuție orizontală, corpuri de încălzire de tip aeroterme și perdele de aer pentru a împiedica pătrunderea frigului.

Proiectul respectiv este în atenția autorităților locale de mai mulți ani iar amânarea s-a făcut pe fondul condițiilor stricte și inflexibile pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență le pune în avizarea documentațiilor pentru securitatea la incendiu. Reamintim că ISU a eliberat autorizația de securitate la incendiu, iar lucrările se vor face fără a afecta activitatea comercianților. Dacă totul va decurge conform proiectului, investițiile ar urma să se încheie în 2023. Încălzirea ar urma să se facă în corpurile C1/C3 și C2/C4, care totalizează 10.368 mp. Agentul termic va fi furnizat de Thermonet prin sistemul centralizat de termoficare al orașului, întrucât magistrala are traseul prin apropiere. În prezent, Complexul Comercial Bazar Suceava funcționează cu 1.337 de chioșcuri amplasate pe cele două platouri, cu un regim semideschis, fiind supus intemperiilor. (D.P.)