Friday , April 26 2024

20 de milioane de euro, confiscare record a inspectorilor antifraudă

benzinarie scheia gold@platin

Suma reprezintă bani rezultaţi din tranzacţii angro neautorizate cu produse petroliere, promovate de firmele din grupul de firme celebru cândva, Gold&Platin. Ultima redută – o benzinărie din Scheia prin care se derulau afaceri cu petrol, s-a închis zilele trecute, după ce contabila ultimei firme care a gestionat staţia s-a îmbolnăvit

Gold&Platin, firma care până prin 2011 deţinea în Scheia o reprezentanţă Opel, fiind condusă de un turc pe nume Yavuz Hatinoglu, dispărut de mai multă vreme din ţară, a intrat în atenţia inspectorilor Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, aceştia dispunând confiscarea unei sume record de 90 de milioane de lei – 20 de milioane de euro, bani rezultaţi din comercializarea angro, fără autorizaţie, de produse petroliere. O confiscare doar pe hârtie, este drept, în condiţiile în care Gold&Platin a dispărut demult de pe scena economică judeţeană şi nu numai, reprezentanţa Opel din Scheia a fost preluată de altcineva, care a transformat spaţiul într-o reprezentanţă Mercedes, iar benzinăria de alături, pe care turcul Hatinoglu o cumpărase în 2006 de la SC Civica Suceava a tot fost mutată de pe o firmă pe alta până când a ajuns, în 2011, în proprietatea SC Bucovina Petrol Company SRL Scheia. Inspectorii antifraudă nu au dorit să ofere informaţii suplimentare despre această operaţiune evidenţiată, totuşi în rezultatele activităţii Direcţiei Regionale Antifraudă pentru acest an. Verificările încă nu au fost finalizate, se preconizează întocmirea de plângeri penale împotriva celor responsabili, acesta fiind motivul pentru care nu s-au oferit publicităţii detalii legate de acest important eveniment, ca şi dimensiune, cel mai amplu din istoria recentă a activităţii de combatere a infracţionalităţii economice din judeţul nostru, suma de 20 de milioane de euro însemnând nici mai mult, nici mai puţin de 900 de miliarde de lei vechi. Firma Gold& Platin a mai încasat şi o amendă de 100 de mii de lei (un milliard de lei vechi), pentru încălcarea legislaţiei privind comerţul cu produse accizabile.
Benzinăria din Scheia a fostului concern Gold&Platin şi-a închis şi chioşcul alimentar după ce contabila, ultima pe redută, s-a îmbolnăvit
Cei care trec prin faţa benzinăriei din Scheia ce a aparţinut cândva structurii Gold& Platin nu prea pot să-şi facă o imagine despre dimensiunile afacerilor ce se derulau în spatele micii staţii de carburant. Mai mult, în mediul de afaceri local, Gold& Platin a rămas cu un prost renume, inclusiv la cei de la care turcul Hatinoglu a cumpărat benzinăria. In 2008, de bună credinţă, Civica Suceava le-a oferit celor de la Gold&Platin un cec în alb, ca garanţie. Cu puţin vreme în urmă a aflat că acest document, transformat în ordin de plată a fost pus în executare de Rompetrol, pentru suma de trei miliarde de lei vechi. Benzinăria ca atare şi-a închis porţile la începutul anului iar un mic magazin de produse alimentare care încă mai funcţiona în spaţiu s-a închis zilele trecute pentru că contabila de la ultima firmă care se ocupa de afacere – Bucovina Petrol Company, s-a îmbolnăvit şi s-a internat în spital. La un număr de telefon încă valabil, postat pe internet, a răspuns un domn care s-a recomandat “Ilie” şi care a arătat că afacerea cu benzinăria nu a mai mers nu din cauza verificărilor ANAF ci pentru că, pur şi simplu, cei de la Rompetrol, parteneri de afaceri afişaţi pe reclama staţiei, nu au mai dorit să ofere carburant cu facilităţile pe care le ofereau altădată.
Afacerea Gold&Platin în faliment ori insolvenţă, patronul turc fugit din ţară
Incă din anul 2012 presa ieşeană anunţa că toate societăţile comerciale care au făcut parte din grupul de fime Gold&Platin, unul dintre cei mai importanţi dealeri ai mărcilor auto Opel şi Chevrolet, au intrat rând pe rând în faliment ori în insolvenţă ori faliment. Firmele care compuneau acest conglomerat erau Gold&Platin SRL, SC Gold & Platin Automotive SRL, “Gold & Platin Autocenter SRL”, “Gold & Platin Bucovina SRL şi Gold&Platin Leasing SA. Căderea afacerii Gold&Platin a început în anul 2011 şi continuă şi astăzi. Cele mai multe dintre dosare conţin cereri depuse de cei care au rămas păgubiţi: bănci comerciale, bugetul de stat care are de recuperat taxe şi impozite neachitate, primării, societăţi comerciale şi chiar persoane fizice care au cumpărat autoturisme în leasing. La Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi sunt în cercetare mai multe plângeri de înşelăciune. Cel în jurul căruia s-a construit întreaga afacere, turcul Yavuz Hatinoglu, a plecat din România încă de prin 2011.
Acesta se lăuda cu o cifră de afaceri de milioane de euro, dar nu se ştie unde au dispărut toţi aceşti bani fiindcă acum, exceptând confiscările făcute de inspectorii antifraudă suceveni, cifrele de ordinul milioanelor de euro sunt trecute numai în tabelele creditorilor din dosarele de insolvenţă ori faliment. De exemplu de la Gold&Platin Autocenter SRL, care a intrat in insolventa pe data de 10 iunie 2011, Banc Post SA are de recuperat peste 8 milioane de lei, BCR-463.3789 dolari americani, Banca Transilvania – 418.005 euro. ANAF are de recuperat numai de la aceasta societate comerciala suma de 25.764.362 lei. De la Gold&Platin Leasing SA, societate comerciala care a intrat in faliment spre sfârşitul anului 2011, Unicredit Leasing Corporation are de recuperat 388.846 lei. BCR Leasing Ifn SA are de recuperat 175.000 de lei provenind din executarea a şase contracte de leasing iar Millenium Bank are de recuperat 225.898 euro. Gold&Platin Bucovina SRL care a intrat in insolvenţă pe data de 10.06.2011 a lăsat în urmă o datorie de 152.462 dolari către BCR, 468.546 lei catre Banca Transilvania, 100.000 lei la bugetul statului şi 674.381 euro la Milenium Bank. Ultima firmă intrată în insolvenţă este Gold&Platin Automotive SRL. De la aceasta BCR are de recuperat 47.896 dolari, Banca Transilvania – 7.815.852 de lei. Procedurile de insolvenţă şi faliment sunt în curs de desfăşurare şi urmează ca în lista datoriilor deja certificate de tabelele creditorilor să fie cuprinsă pe undeva şi confiscarea de 20 de milioane de euro recent stabilită de inspectorii antifraudă, ca prejudiciu adus la bugetul de stat. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …