Friday , April 26 2024

Marian Lupu isi negociaza funcţia de preşedinte al Parlamentului R. Moldova

Liderul PDM, Marian Lupu, sugerează că este interesat, în cadrul discuţiilor cu celelalte partide parlamentare, în primul rând de funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, conform unui interviu difuzat pe site-ul postului Europa Liberă.

Întrebat care sunt şansele creării unei alianţe de centru-stânga sau uneia de centru-dreapta, Marian Lupu a răspuns: “În momentul zilei de astăzi, şansele sunt 50 la 50. Am discutat principii şi valori cu toţi cei trei parteneri din Parlament”.

“Acest lucru înseamnă cum va privi ţara, care este parcursul ţării, ce dorim să construim aici ca societate, ca sistem politic, ca sistem democratic. Dorim să construim un sistem autocrat, totalitar de guvernare, autoritar? Sau dorim, într-adevăr, să nu rămânem doar la nivel de definiţii generale de democraţie, care sună frumos, şi să uităm că, de fapt, democraţia se asigură prin nişte mecanisme foarte concrete. Deci: autocratism? Sau democraţie? Echilibru la nivel de sistem politic, la nivel de forţe politice, partenere, sau dezechilibru?”, continuă Lupu.

“Echilibrul înseamnă asigurarea unui act de guvernare. Foarte multe mecanisme care, de fapt, se referă la funcţionarea celor trei instituţii – Preşedintia, Parlamentul, Guvernul. Eu nu mai vorbesc de sistemul judecătoresc, că este autonom. Dar să le luăm pe aceste trei. Principii şi valori – pe plan intern, trebuie să acceptăm dezvoltarea unui stat democratic, dezvoltarea libertăţilor fundamentale ale omului. Să spunem aşa: aplicarea aici a standardelor europene şi a celor internaţionale, a lumii civilizate, liberalizarea economică, demonopolizarea categorică. Vedeţi, totul se referă la principiul de echilibru, peste tot. Aspectele sociale sunt foarte importante. Fiindcă vreau să vă zic că, doctrinar, liberalizarea economiei şi dezvoltarea economică nu înseamnă în mod automat că aceasta dezvoltare economică oferă rezultate”, subliniază liderul PDM.

“Echilibru înseamnă relaţii foarte bune, de parteneriat strategic, şi cu partenerii din CSI. Acest lucru presupune parteneriat strategic şi cu Federaţia Rusă. Republica Moldova nu trebuie să părăsească CSI, fiindcă avem foarte mari interese acolo. Acest lucru înseamnă şi consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Atât Bruxellesul, cât şi Moscova înţeleg foarte bine aceste realităţi şi aceste interese ale Republicii Moldova. Iar când spun că şi Bruxelles-ul, şi Moscova realizează aceste realităţi, vorbesc cu maximă responsabilitate. Cu cei de la Moscova, ultimă rundă de discuţii, de dialog, am avut-o cu domnul Serghei Narâşkin, şeful administraţiei de la Kremlin, care, într-o manieră extraordinar de inteligentă, extraordinar de civilizată, mie îmi place foarte mult acest om şi modul cum el exprimă poziţia faţă de situaţia din Republica Moldova. Vă asigur, nici un fel de presiuni nu au fost făcute şi nici nu puteau fi făcute”, continuă Lupu.

“Nici Moscova, nici Bruxellesul, dincolo de faptul că nici nu au dreptul să facă presiuni, chiar nu fac acest lucru. Ceea ce facem noi aici acasă trebuie să fie responsabilitatea noastră. Şi decizia noastră, a forţelor politice parlamentare. Eu accept ideea că există anumite interese, dar interese fireşti. De exemplu, Rusia nu ar dori să fie o guvernare în Republica Moldova, care ar avea o atitudine ostilă, duşmănoasă faţă de Federaţia Rusă. Şi sunt îndreptăţiţi să aibă asemenea aşteptări, corepunzătoare interesului naţional al ţării. Europa, pe de altă parte, nu ar dori ca noua guvernare din Republica Moldova să vină cu atitudini ostile faţă de Uniunea Europeană. Aşa suntem noi, o ţară mică, puternic dependentă de factorul extern. Economia noastră este orientată spre export. Dezvoltarea noastră economică depinde foarte mult de atragerea investiţiilor atât din Vest, cât şi din Est pentru a dezvolta economia noastră. Trebuie să avem cât mai puţini duşmani şi cât mai mulţi prieteni. Cuvântul cheie este echilibrul, relaţii bune şi cu Vestul şi cu Estul”, explică Lupu.

Întrebat în ce constau ofertele de colaborare venite din partea PCRM şi formaţiunilor de dreapta, Lupu a răspuns: “Noi avem o viziune de sistem, o viziune complexă. Primele trei posturi în acest stat, nu zic, ar fi un element important, modul lor de distribuire. Trebuie să ne aşezăm şi să purtăm discuţii. Iar apoi negocieri şi într-o direcţie şi în cealaltă, privind mecanismele concrete care vor asigura acest parteneriat, acest echilibru în structura guvernamentală, în structura actului de guvernare în Republica Moldova şi toate mecanismele de garanţii”.

“Până ajungem la negocieri, în acest moment, atât stânga – Partidul Comunistilor, cât şi dreapta oferă PDM funcţia de preşedinte. Nici de o parte, nici de alta nu se adună suficiente voturi pentru a vota astăzi preşedintele”, subliniază Lupu.

Întrebat dacă Marian Lupu ar dori în mod prioritar funcţia de preşedinte al Parlamentului, Lupu a precizat: “Această sugestie ar fi una extraordinar de logică”.

Vezi si

Varșovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbații de vârsta mobilizării

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunțat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina …