Mugur Isarescu merge astazi in Parlament sa explice cum functioneaza ROBOR

12/02/19 ora:9:45am

Mugur Isarescu si intreg Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei vor fi prezenti marti in Parlament, pentru a explica modul in care se calculeaza si functioneaza indicele ROBOR.

Este a treia oara cand Isarescu a fost chemat la audieri in comisiile din Senat economica si de buget-finante reunite: primele doua invitatii au fost pentru 29 ianuarie si 7 februarie.

In primul caz, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a explicat ca reprezentantii Bancii Centrale nu pot onora invitatia pentru ca nu indeplineste procedura. Mai exact, a spus Suciu, invitatia era semnata de senatorul ALDE Daniel Zamfir atat pentru el, in calitate de presedinte al Comisiei economice a Senatului, cat si pentru presedintele Comisiei de buget-finante.

De asemenea, pe 7 februarie, Consiliul de Administratie al BNR avea programata a doua sedinta de politica monetara din acest an, astfel ca nici aceasta invitatie nu a putut fi onorata.

“Le multumim pentru invitatie. De un an de zile, BNR a anuntat insa ca joi, 7 februarie 2019, la ora 11:00, este sedinta de politica monetara. Sunt convins ca din respect pentru activitatea BNR, se va gasi alta data. Sunt sedinte cu impact pe pietele internationale si de aceea programul este public de un an de zile si anuntat pe site-ul bancii si la fiecare sedinta de politica monetara”, a spus Suciu.

Ulterior, Daniel Zamfir a facut o alta invitatie, pentru 12 februarie, la care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca va merge impreuna cu intreg CA al Bancii Centrale. El a precizat ca, de aceasta data, a primit “o invitatie valabila”.

Tototodata, guvernatorul BNR a ironizat insistenta cu care Zamfir l-a tot chemat in Parlament si l-a criticat in numeroase emisiuni TV, si s-a declarat mirat de discursul de azi al politicienilor, care dovedesc nu numai lipsa de cunostinte, dar si de decenta.

“Categoric, da. Pe 12 (februarie – n.red.) am hotarat sa mergem tot Consiliul de Administratie. In sfarsit am primit o invitatie valabila. Cateodata ma mir, in anii ’90 nu se discuta asa, erau anumite retineri, anumita decenta in discursul public. Si erau mai multe cunostinte”, a declarat Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Intrebat de ce nu a mers pana acum, guvernatorul BNR a raspuns amuzat: “Nu am stiut unde sa ma duc. Nu stiam la care studiou de televiziune sa ma duc. Acum avem o invitatie oficiala semnata”.

ziare.com