Friday , April 26 2024

INS: În 2018, economia a crescut cu 4,1%, aproape la jumătate din ritmul de creștere din 2017

Produsul intern brut în trimestrul IV 2018 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,7% comparativ cu trimestrul III 2018, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4,0% pe seria ajustată sezonier, a anunțat joi Institutul Național de Statistică.

Evoluția de anul trecut confirmă decelerarea la aproape jumătate față de ritmul din 2017 și face greu plauzibilă o revenire la creșterea pe care se bazează coaliția de guvernare- 5.5% pentru acest an, în condițiile în care principalii parteneri comerciali ai României trec printr-o perioadă de încetinire a economiilor lor.

INS inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Comunicatul de joi reprezinta datele semnal, urmand ca in 7 martie INS sa publice datele provizorii (I).

La nivel naţional, Comisia de Prognoză estima pentru 2018 o creştere economică de 4,5%, cel mai mare avans al PIB urmând să fie consemnat în regiunea Sud-Vest Oltenia, cu 5,9%, urmată de Sud-Est şi Sud Muntenia, cu 5,6%, iar cel mai redus în Vest, cu 2,9%. Pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, CNSP estima o creştere a PIB de 3,2% în 2018 şi 5,2% în 2019.

”Previziunile noastre au fost de 0,7% ritm trimestrial și 4,5% an / an, în timp ce consensul pieței (Reuters) a fost mai puțin optimist la 3,9%, se arată într-un raport transmis joi investitorilor de către BCR.

Indicatorii lunari disponibili sugerează că economia locală ar fi putut beneficia de sprijin din partea comerțului cu amănuntul și a serviciilor către companii. Comerțul cu amănuntul s-a redresat în trimestrul IV, după scăderea din trimestrul precedent, ajutată de achizițiile ca urmare a ofertelor de Black Friday.

Producția industrială, pe de altă parte, a crescut marginal în trimestrul IV, după ce Zona Euro, principalul partener comercial al României, a încheiat 2018 într-o notă mai slabă. Sectorul construcțiilor a continuat să se contracte, în mare parte datorită activității slabe de pe segmentul rezidențial. De asemenea, am mai putea asista la o contribuție negativă din partea sectorului agricol.

În ceea ce privește cheltuielile, consumul privat pare să fi rămas principalul motor al creșterilor. Economia locală a început să simtă efectele negative ale creșterii mai lente din zona euro și a tensiunilor comerciale mondiale.

În perspectivă, prognozăm o creștere economică în acest an de circa 3% și rămânem precauți cu privire la evoluția investițiilor, având în vedere constrângerile bugetare semnificative”.

HotNews

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …