De luna viitoare, ANPC introduce cazierul contravențional pentru firme

reportersite
29/08/19 ora:12:03pm
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va introduce, începând de duminică, 1 septembrie, cazierul contraventional pentru firme, scopul fiind evitarea încălcărilor repetate ale normelor și amendarea firmelor care au primit deja avertisment.
Cazierul contravențional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 și va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată, informează ANPC într-un comunicat de presă, preluat de HotNews.
”Experiența dobândită în cadrul controalelor realizate de catre comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto și video) obținute în aceste situații au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, în baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate cu această ocazie. ANPC respecta prevederile legale in ceea ce priveste legislatia in vigoare modificand procedura de control prin luarea unor masuri legale necesare pentru a asigura că filmarea și fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, și fără a i se solicita acestuia un acord prelabil în vederea preconstituirii de probe”, afirmă sursa citată.
”Măsurile anunțate astăzi se înscriu în abordarea de control unitară la nivel național și în politica de toleranță zero a ANPC față de încălcările legislației de către comercianți, în special în privința celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm ”perseverența” unor comercianți în a produce iar și iar aceleași neplăceri consumatorilor și suntem gata să le arătăm acestora că și Autoritatea este gata să persevereze și să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, președintele ANPC.