Friday , April 26 2024

Codul Fiscal a fost aprobat în şedinţă de Guvern

ponta-guvern

Proiectul de Cod Fiscal a fost aprobat în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri. Proiectul prevede măsuri de relaxare fiscală a căror intrare în vigoare este eşalonată pe mai mulţi ani.

Potrivit sintezei Codului dată publicităţii de către Guvern, taxa pe valoare adăugată va fi redusă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. În momentul de faţă, România este a cincea ţară din Uniunea Europeană ca nivel al TVA, după Ungaria, Danemarca, Croaţia şi Suedia, motiv pentru care frauda fiscală din TVA reprezintă 5,7% din PIB. Tot de la 1 ianuarie 2016, TVA-ul la produsele alimentare de bază şi pentru accesul la evenimente sportive va fi redud la numai 9%.

Impactul bugetar al acestor măsuri va fi în anul 2016 o reducere a încasărilor cu 5,5 miliarde de lei. Măsurile legate de TVA vor avea ca efecte confirmarea voluntară a contribuabililor, extinderea relaţiilor de piaţă din agricultură şi crearea de noi locuri de muncă, concomitent cu scoaterea din economia neagră a altor joburi.

Un alt set de măsuri vizează contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate. De la 1 ianuarie 2018 va fi redusă contribuţia de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator de la 15,8% la 13,5%. Reducerile se impun datorită faptului că circa 1,1 milioane de români lucrează în economia ascunsă, iar fiscalitatea ridicată a muncii din momentul de faţă obstrucţionează crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul speră că reducerea CAS va duce la o creştere economică de 0,6%, crearea a circa 90.000 de locuri de muncă în anii 2018 şi 2019 şi reducerea evaziunii fiscale.

 

 

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …