Wednesday , April 17 2024

Victimele violurilor din Bosnia protestează la ONU faţă de filmul regizat de Angelina Jolie

O asociaţie a femeilor bosniace, victime ale violenţelor sexuale în timpul războiului, a denunţat, luni, printr-o scrisoare adresată experţilor ONU, “ignoranţa” actriţei americane Angelina Jolie, care a încheiat recent filmările pentru un lungmetraj al cărui scenariu a făcut vâlvă în Bosnia.
“Ignoranţa pe care a dovedit-o Angelina Jolie faţă de victime ne spune suficient de multe lucruri despre scenariul filmului şi ne dă dreptul să ne îndoim” de aspectul veridic al poveştii prezentate în această peliculă, au afirmat reprezentantele asociaţiei Femei victime ale războiului din Sarajevo.
În această scrisoare, adresată Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR), pe care actriţa americană îl reprezintă în calitate de ambasadoare a bunăvoinţei, membrele asociaţiei bosniace s-au declarat “profund preocupate”.
Actriţa americană, care debutează ca regizoare cu acest film, a turnat majoritatea scenelor în Ungaria, de la începutul lunii octombrie şi până la jumătatea lunii noiembrie.
După câteva probleme cu obţinerea autorizaţiei de filmare în Bosnia, la presiunile asociaţiilor victimelor războiului asupra autorităţilor locale, doar câteva secvenţe panoramice au fost turnate în Bosnia, în absenţa actriţei.
Potrivit sinopsisului oficial, filmul are ca temă centrală o poveste de dragoste din timpul războiului din Bosnia (1992 – 1995), între un gardian sârb dintr-un lagăr de prizonieri, care face eforturi foarte mari pentru a o proteja pe fosta lui iubită, o femeie musulmană, încarcerată în acel loc.
Însă zvonurile despre scenariul filmului, amplificate în presa locală, au provocat reacţii dure din partea asociaţiilor victimelor războiului din această ţară.
Angelina Jolie a cerut să se întâlnească cu membrele acestei organizaţii, “pentru a clarifica aceste neînţelegeri”, însă întâlnirea nu a avut loc niciodată.
Potrivit preşedintei asociaţiei, Bakira Hasecic, membrele asociaţiei au fost invitate de Jolie la Budapesta, pentru a o întâlni în timpul filmărilor, însă această invitaţie a fost refuzată.
“Crimele s-au produs aici, în Bosnia, iar noi vrem să o întâlnim aici”, a explicat Bakira Hasecic.
Angelina Jolie a anunţat că va regiza şi va juca într-un film a cărui acţiune se petrece în timpul războiului din Bosnia (1992 – 1995), într-o declaraţie dată publicităţii în luna august, de UNHCR.
Războiul din Bosnia a făcut circa 100.000 de morţi, iar mai multe mii de femei au fost violate în timpul acestui conflict, potrivit organizaţiilor internaţionale.

Vezi si

“Mergeți acasă”: Turismul excesiv stârnește reacții în Spania

Mișcările „anti-turistice” se înmulțesc în Spania, a doua cea mai vizitată țară din lume, determinând …