Tuesday , May 28 2024

Unde se prabuseste naveta spatiala Progress? Londonezii se tem

naveta

O naveta spatiala ruseasca, Progress M-27M, care ar fi trebuit sa ajunga pe Statia Spatiala Internationala cu provizii, urmeaza sa se prabuseasca pe Terra, dupa ce rusii au pierdut controlul asupra ei.
Aceasta s-a defectat si, dupa mai multe incercari nereusite de a o controla, rusii s-au dat batuti. Aceasta ar trebui sa aterizeze pe Pamant zilele acestea, iar locul in care va cadea este un amplu subiect de discutie.
Conform The Mirror, exista riscul ca aceasta sa cada chiar la Londra. Vehiculul lung de sapte metri, cunoscut si ca Progress 59, ar putea cadea in locul in care estuarul Tamisei se intalneste cu Marea Nordului, intre Margat, Kent, si Clacton, Essex.
Naveta ce ducea provizii echipajului de sase astronauti are o incarcatura de circa trei tone, constand in mancare, apa, combustibil si haine. Faptul ca defectiunile sunt majore a fost clar dupa ce aceasta a ajuns pe orbita. Naveta, fara echipaj uman, nu a mai putut fi controlata de Roscosmos, in ciuda eforturilor disperate.
Se pare ca la bord ar fi avut loc si o explozie, arata cotidianul britanic. Se crede ca aceasta a avut loc cand capsula s-a separat de racheta, acest eveniment ducand la defectarea navetei. Neputinciosi, rusii au abandonat-o.
Cand Progress va intra in atmosfera, se asteapta sa se dezintegreze, insa nu total. Fragmente din naveta ar putea cadea pe Pamant.
Naveta este urmarita in prezent de agentii spatiale din intreaga lume.
Conform BBC, ramasite ale navetei lansate din Kazahstan saptamana trecuta se asteapta sa se prabuseasca pe Terra vineri.
Un purtator de cuvant al Roscosmos a declarat ca esecul acestei misiuni inseamna pierderi de 2,59 de miliarde de dolari.
ziare.com

Vezi si

Actrița Judi Dench nu mai acceptă roluri pentru că nu mai vede, după 65 de ani de carieră

După ce în urmă cu un an spunea că, deși nu mai vede bine, nu …