Friday , April 19 2024

Uitati de Uber si Airbnb. Amsterdam ne arata cum sa folosim conceptul de sharing economy

Orasul Amsterdam le pune la dispozitie locuitorilor sai o multime de platforme digitale prin care acestia sunt incurajati sa participe la asa-numita sharing economy (economia bazata pe bunuri pe care utilizatorii le impart unii cu altii) si sa ajute comunitatea.
amsterdam

O aplicatie numita ParkFlyRent inchiriaza masinile pe care cei ce pleaca cu avionul in vacanta le lasa in parcarea aeroportului Schiphol. Astfel, in loc sa stea nefolosite cateva saptamani, aceste automobile sunt folosite de cei care au nevoie de o deplasare temporara prin oras. Mai mult, proprietarul primeste o parte din veniturile obtinute din inchiriere, potrivit Huffington Post.
Un alt exemplu graitor e aplicatia Djeepo, care pune la dispozitie utilizatorilor diverse spatii de depozitare (subsoluri, poduri etc.) pentru cei care au nevoie sa isi tina lucrurile undeva.
Konnektid iti permite sa-ti impartasesti cu altii talentele (cum ar fi cantatul la chitara) sau cunostintele (o limba straina, sa zicem), We Helpen iti spune unde poti sa faci voluntariat, iar Camptoo iti permite sa inchiriezi barci si iahturi, in timp ce Abel face legatura intre soferii si pasagerii care merg in aceeasi directie.
“Am vrut sa convingem locuitorii sa imparta unii cu altii”, a explicat Harmen van Sprang, unul dintre cei care au pus bazele initiativei de sharing economy din Amsterdam. “Ne-am dorit ca fiecare om care sta aici sa simta o conexiune nu doar cu orasul in sine, ci si cu ceilalti”, a adaugat acesta.
Proiecte care schimba orasul
Aplicatiile care fac parte din proiect ii implica pe cetateni in diverse initiative si le reaminteste ca sustenabilitatea e ceva obligatoriu pentru imbunatatirea calitatii vietii intr-un centru urban.
Ca parte a initiativei de a reduce cantitatea de deseuri si de a reduce numarul de masini din Europa cu 1%, aplicatia SnappCar permite utilizatorilor sa isi inchirieze automobilele atunci cand nu le folosesc, monetizand astfel mijloacele de transport care sunt nefolosite 90% din zi. De asemenea, o alta aplicatie numita MyWheels permite utilizatorilor sa inchirieze o masina din vecinatate.
Iar sistemul s-a extins si la alte servicii, precum mancare si bautura. Platforma AirDnD (Drink and Dine) te ajuta sa ai parte de bucate pregatite de peste 2.000 de bucatari amatori.
“Imi place sa gatesc si imi place sa vorbesc cu oamenii. Pentru cei carora le face placere sa stea in bucatarie, dar nu au planuri sa se angajeze intr-un restaurant, cred ca asta e singura solutie. Da, primesti la tine acasa diverse persoane, insa in special vin cei care au auzit de AirDnD si sunt curiosi sa vada despre ce e vorba. Eu cred ca acest lucru ajuta comunitatea”, a declarat Caro van der Meulen.
Sistemul din Amestardam e mai eficient ca Uber si Airbnb
Sistemul ce incurajeaza locuitorii sa isi puna bunurile la dispozitia altora se bazeaza pe o alta modalitate de functionare decat celebrele platforme Uber si Airbnb.
De exemplu, aplicatia Home Exchange permite utilizatorilor sa posteze fotografii cu locuintele lor si intermediaza un schimb temporar de case, direct intre proprietari, lucru ce aduce cu sine un nivel de incredere mai mare decat daca ai folosi o platforma de inchiriere precum Airnbnb.
Din punct de vedere al autoritatilor, impartirea bunurilor si colaborarea reprezinta unele importante pentru planul de a face din Amsterdam un oras prietenos si sustenabil. “Incercam sa crestem capitalul social, iar acest sistem e unul bun. Credem ca o atitudine proactiva e in beneficiul tuturor”, a explicat Nanette Schippers, managerul programului de sharing economy din Amsterdam.
Cum s-a ajuns aici
Initiativa a pornit in 2015, cand Amsterdam a devenit primul oras european care si-a propus sa dezvolte si sa promoveze platforme digitale bazate pe impartirea bunurilor si serviciilor. La proiect au participat autoritatile locale, dar si SharedNL, o afacere sociala ce a ajutat start-up-urile si le-a sfatuit in asa fel incat sa imbunatateasca colaborarea intre institutii, companii si cetateni.
Iar proiectul e unul de succes, caci deja doua treimi din locuitorii orasului Amsterdam folosesc o platforma ce se bazeaza pe conceptul de sharing economy.
Insa adevarata vedeta este Peerby. Lansata in 2012, platforma permite utilizatorilor sa inchirieze bunurile de prin casa celor ce se afla in imprejurimi. Anul trecut, afacerea a obtinut o finantare in valoare de 2,2 milioane de dolari prin crowdfunding.
Iar viitorul arata bine pentru Amsterdam, caci cei mai multi utilizatori ai acestor servicii sunt tineri, care nu au nici cea mai mica problema in a-si imparti bunurile cu altii sau in a-i ajuta cumva.
ziare.com

Vezi si

Ucraina îl decorează pe actorul Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul acordat

Ucraina a decis să îi acorde Ordinul de Merit actorului francez Alain Delon pentru a-i …