Thursday , February 9 2023

Steven Spielberg regretă că rechinii au fost ”decimați” după filmul său ”Jaws” (“Fălci”)

Steven Spielberg “regretă foarte mult” că rechinii au fost “decimați” după succesul filmului său “Jaws” (“Fălci”) din 1975, a declarat regizorul american pentru BBC, transmite AFP. Filmul relatează povestea unui exemplar mare de rechin alb devorator de oameni, care atacă înotători dintr-o stațiune de pe coasta de est a Statelor Unite. șeful poliției locale pornește în căutarea animalului cu ajutorul unui biolog marin și a unui vânător de rechini.


“Regret foarte mult că populația de rechini a fost decimată din cauza cărții și a filmului. Regret foarte, foarte mult”, a spus regizorul. Spielberg a fost intervievat pentru programul radio “Desert Island Discs” în cadrul căruia invitații dezvăluie ce cărți, ce muzică și ce obiecte de lux ar lua cu ei pe o insulă pustie. Întrebat cum s-ar simți pe o insulă pustie înconjurată de rechini regizorul a răspuns: “Este unul dintre lucrurile de care mă tem mereu”. “Nu că o să fiu mâncat de un rechin, ci pentru că rechinii mă vor urî într-un fel pentru frenezia alimentară nebunească a pescarilor sportivi produsă după 1975”, a adăugat el.
Conform unui studiu publicat anul trecut în jurnalul științific Nature, populația globală de rechini a scăzut cu 71% începând din anii 1970 din cauza pescuitului excesiv. Potrivit organizației Shark Conservation Fund, 36 de procente dintre cele 1.250 de specii de rechini și pești cartilaginoși de mare din ordinul Batoidea sunt în prezent amenințate cu dispariția. Cercetătorii au acuzat “Jaws”, film care a avut un succes uriaș și a terorizat generații de înotători.
Steven Spielberg, care a împlinit duminică 76 de ani, cunoscut totodată pentru filme de succes precum “E.T. the Extra-Terrestrial”, “Indiana Jones” sau “Jurassic Park”, a vorbit în această emisiune și despre filmul său parțial autobiografic “The Fabelmans”. Acesta relatează povestea copilăriei sale și a inițierii în cinematografie, în America postbelică. El a descris-o drept “o terapie de 40 de milioane de dolari”.  (Agerpres)

Vezi si

Roger Waters (Pink Floyd), invitat de Rusia să vorbească la ONU despre armele livrate Ucrainei

Rusia l-a invitat pe muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, să …