Wednesday , February 28 2024

Soprana Montserrat Caballe, in spital dupa un accident vascular cerebral

Soprana spaniolă Montserrat Caballe, în vârstă de 79 de ani, a fost spitalizată sâmbătă, la Barcelona, după ce a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei vacanţe în Rusia, au anunţat marţi medicii spanioli, precizând că starea artistei înregistrează o evoluţie favorabilă.
Montserrat Caballe “este internată de sâmbătă, a venit din Rusia cu avionul şi, la sosire, a fost transportată până aici cu ambulanţa”, a declarat un purtător de cuvânt de la spitalul Sant Pau, precizând că pacienta “a rămas tot timpul conştientă”.
“În timpul sejurului ei în Rusia, a suferit un atac cerebral, care s-a manifestat prin ameţeală, a căzut şi şi-a fracturat osul humerus din scheletul braţului”, a adăugat aceeaşi sursă.
Artista este conştientă şi vorbeşte, a subliniat purtătorul de cuvânt, precizând că Montserrat Caballe va rămâne internată şi sub monitorizarea medicilor pentru cel puţin încă cinci zile.
Născută pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit în anii 1970 o soprană de renume mondial.
În ciuda vârstei înaintate, ea nu a abandonat niciodată scena: în ianuarie, artista spaniolă a sărbătorit 50 de ani de activitate pe scena Operei din Barcelona, unde a cântat pentru prima dată în 1961 în “Arabella” de Richard Strauss.
Montserrat Caballe este renumită pentru tehnica ei impecabilă “bel canto”. Ea a debutat în 1965, în rolul lui Mimi din opera “Boema”, de Puccini, pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveţia. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, a înlocuit-o pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un concert la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera “Lucrezia Borgia”, de Gaetano Donizetti.
A urmat o carieră strălucită, întinsă pe următoarele cinci decenii, cu cele mai importante roluri ale repertoriului de operă. În 1972, ea a debutat la Covent Garden din Londra, în rolul Violettei din opera “Traviata”, de Verdi, iar începând din 1974, a cântat pe scenele principalelor teatre de operă: Grand Opéra (Paris), Teatro Colón (Buenos Aires), Teatro Liceo (Barcelona), Teatro San Carlos (Lisabona), Teatro alla Scala (Milano), Staatsoper (Viena) etc.
În 1994 a concertat la Vatican, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea.
Montserrat Caballe a fost extrem de aclamată, de asemenea, pentru duetul format împreună cu legendarul Freddie Mercury, solistul trupei Queen, cu care a înregistrat un album, “Barcelona”, în 1988.

Vezi si

statueta, Oscar, premiu, Obiectiv

Premiile Oscar 2024 vor fi acordate pe 11 martie. Unde poate fi văzută live ceremonia

Decernarea Premiilor Oscar va putea fi urmărită în direct, în 11 martie, de la ora …