Thursday , March 28 2024

Solistul Green Day a anunțat că va renunţa la cetăţenia americană, după ce dreptul la avort a fost revocat de Curtea Supremă

Aflat în Marea Britanie în concert, solistul trupei punk Green Day a spus pe scenă că va renunța la cetățenia sa americană și se va muta la Londra în semn de protest față de decizia Curții Supreme a Statelor Unite de a nu mai proteja dreptul la avort.

Cel mai cunoscut membru al trupei, Billy Joe Armstrong (în mijloc în imagine), s-a folosit de multe ori de concerte pentru a protesta față de politicieni și deciziile pe care le consideră nedrepte.

Cel mai recent, la un concert la Londra, vizibil supărat din cauza deciziei instanței supreme privind avortul, a făcut cea mai radicală declarație de până acum. A spus că renunță la cetățenia țării sale și că va rămâne în Marea Britanie. Un anunț pe care publicul l-a primit cu aplauze puternice.

„La naiba cu America! Renunț la cetățenia mea! Mă mut aici. E prea multă prostie în lume ca să te întorci într-o țară nenorocită. Nu mai vreau să fiu un american idiot. Nu glumesc, veți auzi mai multe de la mine în zilele următoare,” a strigat Billy Joe Armstrong.

Și cântăreaţa americană Billie Eilish a protestat vineri faţă de decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul în timpul recitalului său de pe scena festivalului Glastonbury. „Astăzi este o zi foarte, foarte neagră pentru femeile din SUA. Voi spune acest lucru pentru că nu mai suport să mă mai gândesc la asta în acest moment”, a declarat cântăreaţa de 20 de ani vineri seara, pe scena Pyramid, la prezentarea cântecului „Your Power”, care vorbeşte despre oamenii care abuzează de puterea lor.

Multe vedete de la Hollywood au luat atitudine pe rețelele de socializare și unele au anunțat că oferă și strâng fonduri pentru ca femeile fără resurse financiare să poată călători și plăti un avort în alt stat, care protejează acest drept.

Salutată de conservatori şi criticată de progresişti, decizia Curţii Supreme a SUA privind avortul anulează jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic ‘Roe v. Wade’ din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină. Hotărârea nu scoate în afara legii avorturile, dar restabileşte situaţia când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu şi menţine o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Astfel, state ale SUA conduse de republicani (conservatori), printre care Missouri, Kentucky, Louisiana sau Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după acest verdict că interzic avortul, în timp ce state conduse de democraţi (progresişti), precum New York, California, Oregon şi Washington au anunţat că vor apăra dreptul la avort.

Vezi si

Televiziunea din Coreea de Nord a cenzurat blugii producătorului emisiunii de grădinărit de la BBC

Televiziunea din Coreea de Nord a cenzurat blugii producătorului unei emisiuni de grădinărit de la …