Sunday , May 22 2022

Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat Oscar pentru rol principal, a murit la 94 de ani

Sidney Poitier, care a rupt barierele rasiale ca primul actor afro-american care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul său din ”Lilies of the Field” și care a inspirat o generație în timpul mișcării pentru drepturile civile, a murit la 94 de ani, relatează Reuters.

Decesul legendarului actor a fost confirmat de ministrul Afacerilor Externe din Bahamas, Fred Mitchell.

”Am pierdut o emblemă, un erou, un mentor, un luptător și o comoară națională”, scrie viceprim-ministrul Chester Cooper pe pagina sa de Facebook despre actor, potrivit AFP.

Într-o perioadă în care segregarea era preponderentă în Statele Unite, într-un singur an, în 1967, Poitier a creat o moștenire cinematografică de impact, prin ”Ghici cine vine la cină”, în care a jucat rolul unui bărbat de culoare logodit cu o femeie albă, ”În arșița nopții”, unde a interpretat rolul unui polițist de culoare care se confruntă cu rasismul în anchetarea unei crime, și ”Domnului profesor, cu dragoste”, în care a interpretat rolul unui profesor în Londra.

Poitiers câștigase Oscarul pentru cel mai bun actor pentru „Crinii câmpului” în 1963, jucând rolul unui muncitor care ajută călugărițele germane să construiască o capelă în deșert. Cu cinci ani înainte, Poitier a fost primul bărbat de culoare nominalizat la Oscar pentru actor principal în rolul din „Lanțul”.

Poitier s-a născut la Miami pe 20 februarie 1927 și a crescut la fermă de roșii din Bahamas și a avut doar un an de școală formală. El a luptat împotriva sărăciei, analfabetismului și prejudecăților pentru a deveni unul dintre primii actori de culoare care au fost cunoscuți și acceptați în roluri majore de publicul mainstream.

Vezi si

A murit compozitorul grec Vangelis, la 79 de ani

Vangelis Papathanassiou, compozitorul de muzică electronică și de film premiat cu Oscar, cunoscut de publicul …