Schimbari istorice pentru Casa Regala britanica: Are primul mostenitor birasial, cu cetatenie americana

reportersite
6/05/19 ora:9:00pm

Nasterea bebelusului lui Meghan Markle a creat un precedent in casa Windsor, fiind vorba de singurul membru “birasial” prin nastere al regalitatii britanice, relateaza luni ziarul spaniol ABC.

Curtea reginei Elisabeta a II-a a primit luni un nou membru care a facut istorie doar prin nasterea sa si care devine un simbol al evolutiei acestei monarhii, considerata una dintre cele mai conservatoare. Baietelul printului Harry si al lui Meghan Markle este primul membru regal birasial nascut in casa Windsor, un adevarat eveniment in monarhiile europene.

Fosta actrita americana, devenit ducesa de Sussex, este fiica lui Doria Ragland, care are radacini afro-americane si este descendenta din sclavi. Meghan, care a facut istorie devenind prima consoarta princiara pe jumatate afro-americana la casatoria ei din mai 2018, creeaza un nou precedent dand nastere primului bebelus princiar metis.

Potrivit observatorilor casei regale, rasismul nu este o problema inchistata la Palatul Buckingham. Dickie Arbiter, expert in Casa regala britanica, a dat drept exemplu faptul ca asistentul principal al reginei Elisabeta a II-a este “negru”. Familia Regala, conservatoare prin traditie, a primit fara probleme aerul renovator al lui Meghan Markle odata cu venirea ei la curte.

Actrita americana se arata mandra de originile sale in 2015, inainte de a se alatura prin casatorie casei Windsor. “Sa spun cine sunt, sa impartasesc de unde vin, sa-mi marturisesc mandria de a fi o femeie puternica si sigura de rasa ei mixta”, scria ea pentru revista Elle, pe cand era actrita.

Bebelusul va fi si primul de sange regal care va primi cetatenie americana. Orice cetatean care a trait in ultimii cinci ani in tara transfera automat descendentilor sai propria cetatenie. Astfel, bebelusul devine american si nu va putea renunta la cetatenie inainte de a implini 16 ani.

Acest nou bebelus princiar este o marturie a faptului ca vremurile s-au schimbat pentru casa Casa Windsor.

Conexiunile cu stramosii afro-americani ai lui Meghan nu au fost ascunse de Casa Regala. Dimpotriva, titlul nobiliar acordat in ziua nuntii a fost interpretat ca un gest de marinimie fata de stramosii sai. Augustus Frederick, primul duce de Sussex (1773 – 1843), a fost un om renovator care a promovat chiar o campanie pentru abolirea sclaviei.