SCANDAL rasist cu Buzdugan şi Morar: Acuzaţi că au făcut „mişto într-un mod ordinar şi incult” dupa meciul Romania – Congo

reportersite
30 mai 2016, 14:24

morar-buzdugabMihai Morar şi Daniel Buzdugan au stârnit un adevărat scandal după ce, în urma meciului România-Congo, au făcut o serie de comentarii rasiste la adresa jucătorilor de culoare.

Referindu-se fotbaliştii congolezişi la suporterii acestora, cei doi realizatori ai matinalului de la Radio ZU au folosit cuvinte precum „maimuțe”, „urangutani”, „macaci”, „gorilieni” sau „primate”.

În urma acestor comentarii, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au fost reclamaţi la CNA. De asemenea, un cunoscut cântăreţ de culoare a postat pe o reţea de socializare un mesaj în care s-a arătat dezgustat de „miştocăriile aduse de cei doi indivizi”, acuzându-i că au făcut „miţto într-un mod ordinar şi incult”.

„Nu am putut să nu observ miştocăriile aduse de cei doi indivizi ai postului de radio tot mai discutat în ultimele zile. De asemenea, am citit şi ascultat şi opiniile celor apropiaţi mie înainte de a îmi spune o părere despre cele întâmplate”, a scris cântăreţul Johhny King, pe contul său de Facebook.

„M-am întristat enorm. Să fii moderator de matinal, să ai pretenţia de a fi printre cei mai buni, ar trebui totuşi o cultură şi o experienţă de viaţă… dar să ai o atitudine atât de josnică faţă de o ţară şi faţă de un grup de oameni diferiţi de rasa ta… Dar, mai ales, de faptul că acei oameni sunt săraci şi acest lucru trebuie luat cumva în derâdere. Cu părere de rău, pentru că ştiu foarte bine situaţia ambelor ţări, cred eu că situaţia nu este cu mult mai diferită între acestea, economic sau politic. Pentru că am locuit atât în Congo, dar şi în Franţa, Elveţia, Germania şi bineînţeles România, pot spune că cea din urmă m-a făcut să fiu acasă, de aceea am şi ales să locuiesc aici, în Bucureşti. Aici mă simt acasă, aici fac tot ce îmi stă în putinţă să comunic şi să transmit ce am ca artist şi cred eu că scopul unui post de radio este să promoveze ce e pozitiv, cultura arta şi muzica… nu să faci mişto într-un mod ordinar şi incult şi să transmiţi un sentiment rasist, inferior. Viaţa este mai mult decât ură şi rasism. Este despre tot ceea ce mulţi artişti promovează prin muzica şi munca lor: dragoste, iubire, înţelepciune şi omenie. Cum şi fotbalul este doar despre fair-play. Nu e nevoie de scuze, nu ţin neapărat să fiu promovat de aceştia. Aş dori totuşi ca mesajul să ajungă şi la ei şi poate îi va ajuta să se schimbe şi să îşi repare greşeala promovând înţelepciune în locul urii”, a adăugat el în cele din urmă.

Naționala de fotbal a României a terminat la egalitate cu formația Republicii Democratice Congo, scor 1-1 (1-0), miercuri, 25 mai, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia din Como (Italia), în cadrul pregătirilor pentru EURO 2016.

realitatea.net

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. AdrianCC 01/06/2016 la ora 16:29 -

    Dupa fata si comportament, Buzdugan şi Morar sunt doi tarani mitocani.

  2. Alecu 31/05/2016 la ora 12:33 -

    Păi Mihai Morar are oricum o atitudine de șemcheraș de Buftea plin de impresii. Nu mă miră: un mare prost! Să mă dea în judecată dacă l-am ofensat zicându-i pe adevăratul său nume!