Thursday , December 7 2023

Scandal la Eurovision: Juriul din România a fost descalificat. „Încercare suspectă de manipulare a votului”

Procesul de votare a juriului din 6 țări la Eurovision 2022 a fost afectat din cauza unor posibile tentative de ”manipulare”, astfel că organizatorii au fost nevoiți să intervină și să modifice unele voturi. Astfel, în timpul desfășurării concursului, European Broadcasting Union’s (EBU) a făcut un anunț, susținând că a existat ”un vot cu nereguli”.

Din acest motiv, voturile juriului din România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino au fost citite de supervizorul executiv Martin Österdahl, în locul juriului țărilor respective, iar publicului i s-a oferit în seara finalei scuza ca ar exista probleme tehnice de conexiune.

Notele oferite de juriile din cele șase țări au fost eliminate, după ce un observator independent a observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision, scrie publicația ESCXTRA, specializată în Eurovision.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare.

Situația a fost semnalată și de formația Zdob și Zdub, pe pagina de Facebook: ”Referitor la voturile juriului, a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutați în internet declarația EBU. Voturile din 6 țări au fost anulate” – le-au spus muzicienii moldoveni fanilor lor de pe rețeaua de socializare.

Comunicatul oficial European Broadcasting Union’s (EBU) despre Eurovision 2022:

”În analiza procesului de votare al juriului, realizat de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot.

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectă de a manipulare a votului la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucțiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului.”

Vezi si

VIDEO. Cântecul de Crăciun din 1958 care a detronat piesa ”All I Want for Christmas is You” interpretată de Mariah Carey 

Începând cu 2019, în apropierea sărbătorilor, Mariah Carey ajunge an de an în fruntea topurilor …