Friday , March 24 2023

Romania risca sa fie exclusa de la Eurovision din cauza unei datorii de 10 milioane de euro a TVR

ovidiu anton

Televiziunea Romana a anuntat sambata ca a primit o notificare verbala din partea reprezentantilor European Broadcasting Union, cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume, potrivit careia, din cauza datoriilor acumulate in ultimii opt ani la EBU de catre TVR, ce depasesc 10 milioane de euro, Romania risca sa nu fie acceptata pe scena Eurovision.
“Reprezentanti ai European Broadcasting Union au anuntat, deocamdata verbal, reprezentantii Televiziunii Romane ca, din cauza datoriilor acumulate in ultimii opt ani la EBU de catre TVR, acest organism va trece la urmatorul prag de sanctiune. Astfel, Romania risca sa nu fie acceptata pe scena Eurovision si nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite aceasta competitie”, se arata in anuntul facut de TVR, citat de News.ro.
In prezent, TVR datoreaza EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii provenind din perioada 2011-2012. Pana in acest moment, TVR a platit datorii aferente anilor 2008-2012. Ultima plata a fost facuta in luna ianuarie, in valoare de 250.000 de euro, dupa care TVR a anuntat organizatia internationala ca nu mai are cum sa sustina aceste plati.
TVR a solicitat intelegere si toleranta fata de situatia sa financiara “dezastruoasa”, lucru inteles de EBU – care pana acum a amanat masurile drastice, mai informeaza reprezentantii postului public.
Pentru a se asigura de participarea si transmiterea competitiei in 2016 – pentru prima data dupa multi ani – TVR a achitat la termen, in luna in martie, taxa de participare.
Inaltii oficiali ai EBU au precizat ca asteapta un punct de vedere de la cei carora li s-au adresat in ultimele luni – Parlament, Guvern, Ministerul de Finante – pentru ca este datoria fiecarei tari sa isi pozitioneze onorabil televiziunea publica, prin legi corecte si finantari aduse la zi.
Comitetul Director al SRTv si directorul general interimar au facut toate demersurile necesare pentru a amana cat mai mult acest moment, dar EBU doreste o comunicare si o garantie de la statul roman si reprezentantii acestuia ca banii vor fi platiti si ca TVR va continua sa existe si sa isi desfasoare activitatea. EBU subliniaza ca celelalte tari membre nu au nicio vina pentru a suporta paguba produsa de neplata datoriilor Romaniei.
TVR anunta ca va continua toate demersurile pentru a putea participa cu reprezentantul Romaniei la Eurovision si pentru a putea transmite evenimentul.
Televiziunea Romana solicita institutiilor statului contactate de EBU sa sprijine demersul de plata si de garantare astfel incat Romania sa poata fi parte si in acest an din concursul Eurovision.
TVR mai aminteste reprezentantilor oficiali ai statului roman ca, dupa Eurovision, urmeaza alte competitii majore pe care o televiziune ingropata in datorii si subfinantata nu le va putea oferi publicului – respectiv Campionatul European de Fotbal si Olimpiada de la Rio, din 2016.

Vezi si

O fostă angajată a Facebook a povestit cum a câștigat 190.000 de dolari pe an fără să facă nimic

O fostă angajată a Meta a povestit cum a reușit să câștige 190.000 de dolari …