Thursday , April 18 2024

Robert Turcescu a anunţat că pleacă din Realitatea Media

Jurnalistul Robert Turcescu a anunţat, luni, pe blogul personal, că pleacă din Realitatea Media, precizând că pentru el a sosit vremea să deschidă un alt capitol.

Robert Turcescu
“Pentru mine a sosit vremea să deschid un alt capitol. Nu-mi fac iluzii şi nici planuri în care să încapă cuvinte precum «mai bine» sau «mai rău». Dar simt de ceva vreme că e momentul pentru o nouă provocare pe care înţeleg să mi-o asum dincolo de calcule financiare sau doctrinare. Nu ştiu, acum, când scriu aceste rânduri, încotro mă îndrept şi nici care sunt provocările viitorului imediat. Vom vedea împreună prin intermediul acestui spaţiu virtual în care mă oblig să postez periodic o sumă de gânduri, amintiri şi experienţe (…) Da, azi (luni, 16 august, n.r.), odată cu apariţia acestor rânduri, anunţ public că plec din Realitatea Media privind fără mânie înapoi, deşi se poartă de ani buni scandalul public şi aruncatul cu lături. Într-o lume normală, eliberată de teorii conspiraţioniste, bârfe şi zvonuri, ar trebui să fie un pas firesc din parcursul unei călătorii fascinante, cum se întâmpla adeseori să fie viaţa unui jurnalist. Pentru toţi cei care văd deja sau vor vedea în următoarea perioadă un răspuns «clar» la întrebarea «de ce» am o veste proastă: nu e aşa! Nimeni nu ştie mai bine decât mine, nici ce simt şi nici câte nopţi de frământări au precedat o astfel de decizie”, scrie Robert Turcescu.
El precizează că se desparte greu de colegii lui de la Realitatea FM. Robert Turcescu a fost director general al postului de radio Realitatea FM, din trustul Realitatea – Caţavencu, începând din octombrie 2008.
“Mi-a plăcut să lucrez alături de ei, sunt profesionişti ai undelor, aşa cum mi-a plăcut să-i simt aproape şi să învăţ de la ei pe majoritatea colegilor mei din Realitatea TV sau de la Cotidianul. Mulţi dintre cei cu care am lucrat zile şi nopţi ştiu că iubesc această meserie şi că suferă teribil din cauza faptului că manualele de jurnalism au devenit mult prea repede nefolositoare. Va veni însă o vreme în care viaţa, cu bunele şi relele ei, se va dovedi dreaptă pentru cei care nu şi-au pierdut speranţa că se pot arăta minuni chiar în secunda în care totul pare potrivnic şi, mai ales, pierdut”, mai spune Robert Turcescu.
Contactat de MEDIAFAX, Robert Turcescu a spus că demisia lui din trustul Realitatea Media se aplică începând de luni, 16 august.
Robert Turcescu are 17 ani de experienţă în presă, de-a lungul vremii lucrând ca reporter, redactor, realizator şi comentator atât în radio şi televiziune, cât şi în presa scrisă centrală (Curierul Naţional, Ziua, Evenimentul zilei, Dilema, Cotidianul).
Potrivit informaţiilor postate pe blogul personal, Robert Turcescu a început să lucreze la Realitatea TV în anul 2003, când a început să prezinte un talk-show politic. El precizează că s-a dus la Realitatea TV după ce Rodica Culcer, la momentul respectiv director al departamentului Ştiri de la Europa FM, i-a restructurat postul de redactor-şef al Europa FM.
Robert Turcescu s-a numărat printre persoanele cu cele mai mari şanse să preia interimar funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), după ce fostul Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu, a fost demis. În 19 mai 2010, Raluca Turcan, vicepreşedintele PDL, a declarat pentru MEDIAFAX că Robert Turcescu a fost persoana propusă să preia interimar conducerea Televiziunii Române şi să-l înlocuiască pe Alexandru Sassu, până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie la TVR.
Ulterior, în data de 21 mai, Robert Turcescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că emisiunile sale au fost scoase de pe Realitatea TV, în contextul propunerii vehiculate de a prelua interimar conducerea TVR. “Nişte colegi de-ai mei de la Realitatea TV care au putere de decizie în privinţa spaţiului editorial au hotărât, fără să se gândească prea mult, dintr-un impuls uşor bizar, că Robert Turcescu nu mai poate apărea pe Realitatea TV. Eu încă mai cred că este vorba despre o reacţie uşor pripită, ca să nu o numesc prostească, a acestor personaje din conducerea Realitatea TV şi sper că vor înţelege că, într-un astfel de context, propunerea vehiculată în spaţiul public de a prelua funcţia de director interimar la TVR nu mă transformă într-o persona non grata nici pentru Realitatea TV şi nici pentru alte televiziuni”, a spus Robert Turcescu.
El a precizat atunci că decizia scoaterii emisiunilor sale din grila Realitatea TV i-a fost comunicată de Cătălin Popa, director executiv al postului TV. “Este o decizie a omului care conduce Realitatea TV, Cătălin Popa. Discuţia a avut loc în urmă cu două zile. Este motivul pentru care emisiunea «România vorbeşte», care trebuia difuzată pe Realitatea TV şi pe Realitatea FM, a fost transmisă doar pe Realitatea FM. De asemenea, emisiunea «100%», care se difuza sâmbătă, de la ora 22.00, pe Realitatea TV, a fost scoasă”, a explicat Robert Turcescu.
De cealaltă parte, Cătălin Popa, directorul executiv al Realitatea TV, a declarat atunci pentru MEDIAFAX că emisiunile lui Robert Turcescu nu au fost scoase din grila postului TV. “Emisiunea «100%» nu mai este difuzată sâmbăta pentru că noi i-am propus lui Robert să o facă live, însă el a spus că este greu să găsească personalităţi care să dorească să apară live sâmbătă seara. Am fost de acord ca emisiunea «100%» să fie înregistrată şi difuzată atunci când Robert va reuşi să aibă o ediţie cu o personalitate, precum guvernatorul BNR sau un ministru. Dacă nu este un invitat de categoria aceasta, nu o vom difuza. Avem suficient conţinut să acoperim acel spaţiu cu redacţia de ştiri”, a spus Cătălin Popa, precizând că postul Realitatea TV difuzează într-o foarte mică măsură emisiuni înregistrate.
În ceea ce priveşte “România vorbeşte”, Cătălin Popa a spus că a existat de la început o înţelegere între Realitatea TV şi Robert Turcescu, astfel încât emisiunea să nu fie difuzată în momentul în care sunt evenimente în derulare importante. Totodată, Cătălin Popa a vorbit atunci despre “un răgaz” în care jurnalistul să se decidă asupra carierei sale.
Ulterior, pe 10 iunie, Robert Turcescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a declinat oferta de a prelua funcţia de director interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), jurnalistul precizând că a luat această decizie după ce “s-a gândit foarte serios” la cariera lui profesională. “Mi s-a făcut o ofertă de a prelua ca interimar, pentru un mandat de şase luni, conducerea TVR şi am declinat această ofertă”, a spus Robert Turcescu.
Întrebat de ce a declinat oferta, Robert Turcescu a spus: “nu te poţi duce într-o bătălie cu un mâner de sabie şi cu o jumătate de cal”.
Trustul Realitatea-Caţavencu este controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. (Mediafax)

Vezi si

VIDEO cu Katy Perry, în momentul în care îi cade bluza în direct la TV. S-a ascuns sub pupitru

Cântăreața americană Katy Perry a vrut să impresioneze cu o ținută vestimentară aparte în juriul …