Wednesday , October 4 2023

Regizorul peliculei "Bonnie and Clyde", Arthur Penn, a decedat

Arthur Penn, regizorul celebrei pelicule “Bonnie and Clyde”, care a participat la lansarea unui stil cinematografic la Hollywood, a decedat miercuri, în locuinţa sa din Manhattan, la o zi după ce a împlinit 88 de ani, informează Variety.
Nominalizat la trei premii Oscar – pentru peliculele “Bonnie and Clyde”, “The Miracle Worker” şi “Little Big Man” – Penn era cunoscut pentru abilităţile sale de a descoperi numeroase expresii ale actorilor cu care lucra şi cărora le permitea adesea să improvizeze.
Penn a locuit la New York o mare parte a vieţii sale, unde a lucrat în cinematografie, teatru şi televiziune.
Regizorul Arthur Penn şi-a început traseul profesional ca manager de platou la show-ul de televiziune “Colgate Comedy Hour”. La începutul anilor ’50, Penn scria şi regiza seriale de televiziune. În 1956 a debutat ca regizor pe Broadway, dar spectacolul său “The Lovers” a fost retras după numai patru zile.
Penn şi-a făcut un nume pe Broadway ca director al spectacolelor “The Miracle Worker” şi “All the Way Home”, câştigătoare a premiilor Tony. Ulterior, a debutat ca regizor de cinema în anii ’60, cu subiecte inspirate de schimbările politice şi sociale ale decadei.
Printre cele mai celebre pelicule ale lui Arthur Penn, alături de “Bonnie and Clyde” şi “Little Big Man”, se numără “The Miracle Worker”, “The Missouri Breaks”, cu Marlon Brando şi Jack Nicholson, “Night Moves”, cu Gene Hackman, sau “Alice’s Restaurant”.
Penn a revenit, în ultimii ani, la televiziune, unde a fost producător executiv pentru seria “Law and Order”, al cărui regizor a fost fiul său, Matthew Penn.
Născut în Philadelphia, Penn a fost inspirat profund de Orson Welles, Charlie Chaplin, Akira Kurosawa şi de regizorii Noului Val Vrancez, în special Jean-Luc Godard şi Francois Truffaut.
Penn a primit premiul pentru întreaga activitate oferită de Los Angeles Film Critics în 2002, dar şi premiul pentru întreaga carieră oferit de Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2007.

Vezi si

Filme și seriale noi în luna octombrie pe Netflix

În luna octombrie Netflix propune o listă de filme și seriale noi pe care nu …