Wednesday , June 19 2024

Proteste și petiții după ce Louis Vuitton a creat cămăși inspirate din portul românesc din Mărginimea Sibiului

Ia este ținuta reprezentativă românească, bluza atât de iubită din portul nostru popular. Pe internet circulă în aceste zile reacții aprinse pentru a demara recunoașterea apartenenței acestui obiect vestimentar atât de versatil.

Nu este prima dată când marile case de modă se inspiră din ia românească. Pagina de Facebook „La Blouse Roumaine” dedicată iei face un demers în acest sens după ce celebra casă de modă de lux Louis Vuitton a scos la vânzare o bluză ce copiază perfect o cămașă populară din zona Sibiului, în colecția nouă 2024.

”Dragi comunități din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Țara Făgărașului, Argeș, Sudul și Centrul Transilvaniei și orice persoană, colecționar, artizan și simplu iubitor, iubitoare a cămășii și portului specific Mărginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, va rugăm să ne sprijiniți în noua campanie “Give Credit” (A da recunoaștere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămășii de Mărginime în noua colecție 2024, fără menționarea originii și acordul păstrătorilor de zestre culturală.

Ce avem de făcut:

– adăugați fotografii cu cămașa de Mărginime la această postare cu indicarea zonei și dacă aveți, o scurtă descriere în câteva rânduri

– cereți brandului Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii

– dacă sunteți organizați în cadrul unor asociații, fundații, grupuri de inițiativă, companii etc, va rugăm să ne scrieți mesaje de susținere oficiale și să le trimiteți pe adresa [email protected].

Respect și recunoaștere pentru familiile și comunitățile noastre! ❤️🇷🇴

Vă mulțumim!

Împreună reușim.

Foto credit

– Louis Vuitton 2024

– O întreaga familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022

– Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998”, este mesajul transmis de „La Blouse Roumaine” pe rețelele de socializare.

 

Vezi si

VIDEO. Complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie, stropit cu vopsea portocalie de activişti pentru mediu

Activişti pentru mediu au împroşcat miercuri cu vopsea complexul Stonehenge din Marea Britanie, iar potrivit …