Sunday , July 21 2024

Peste 35 milioane dolari pentru un tablou de Andy Warhol

"Large Coca-Cola", tablou de Andy Warhol
Tabloul “Large Coca Cola”, de Andy Warhol, a fost vândut pentru suma de 35,3 milioane de dolari, marţi, în cadrul unei licitaţii organizate la New York.

Acest tablou, pictat în nuanţe de alb şi negru, a fost unul dintre punctele de atracţie ale licitaţiei de artă contemporană organizată de casa Sotheby’s, după licitaţiile de artă impresionistă de săptămâna trecută. Pictura avea un preţ de vânzare estimat la 20-25 milioane de dolari.
În total, casa Christie’s a obţinut încasări de 222,4 milioane de dolari, depăşind cu mult estimările iniţiale. Aproximativ 90% dintre cele 54 de obiecte expuse au fost adjudecate în cadrul licitaţiei de marţi seară, stabilindu-se, totodată, câteva recorduri.
Un tablou de Mark Rothko, datând din 1955 şi evaluat la o sumă cuprinsă între 20 şi 30 de milioane de doilari, a fost achiziţionat cu 22,4 milioane de dolari de un cumpărător din Asia.
Printre celebrităţile prezente la licitaţia de marţi de la New York s-au numărat creatorul de modă italian Valentino şi artistul japonez Takashi Murakami.
Un păianjen din bronz sculptat de artista franceză Louise Bourgeois, decedată în mai, la vârsta de 98 de ani, a fost cumpărat cu aproape 3,5 milioane de dolari.
Din seria “pop art”, foarte bine reprezentată la licitaţiile de artă contemporană din această toamnă de la New York, tabloul “Ice Cream Soda”, de Roy Lichtenstein, a fost vândut cu 14 milioane de dolari.
Tabloul “Figure in Movement”, pictat pe un fond portocaliu, de Francis Bacon, în 1985, al cărui preţ estimativ era cuprins între 7 şi 10 milioane de dolari, a fost cumpărat tot cu 14 milioane de dolari.
O altă pânză de Andy Warhol, “The Last Supper”, inspirată din celebra frescă “Cina cea de taină” de Leonardo da Vinci, a fost achiziţionată pentru suma de 6,8 milioane de dolari.
Tabloul “Matrosen”, de Gerhard Richter, a depăşit cu mult estimările (6-8 milioane de dolari) şi a fost vândut pentru 13,2 milioane de dolari, iar pictura “Montauk III”, de Willem de Kooning, a fost cumpărată cu 9,9 milioane de dolari.
Săptămâna trecută, în cadrul licitaţiilor de artă impresionistă, un tablou de Amedeo Modigliani – “Nu assis sur un divan (La Belle Romaine)” – a doborât recordul de preţ pentru operele acestui artist italian, fiind adjudecat cu 68,9 milioane de dolari.

Vezi si

Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție pentru evaziune fiscală. Aducea haine de lux din Turcia fără să declare veniturile

Poliţiştii au făcut, joi, 18 iulie, șase percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, printre cei …