Thursday , November 30 2023

O pălărie a lui Napoleon a fost vândută cu peste 1,9 milioane de euro

O pălărie ce a marcat istoria Franței, o pălărie negru cu două colțuri, cu cocardă alb-alb-albastru-roșu, purtată de Napoleon I, a fost vândută cu 1.932.000 de euro la o licitație care a avut loc duminică, la Fontainebleau (Seine-et-Marne), potrivit TF1Info.

Vânzarea a atras „colecționari din întreaga lume” și a făcut mare vâlvă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizatorilor licitației, Osenat. Legendara pălărie fusese estimată între 600.000 și 800.000 de euro, iar cel care a adjudecat-o a stabilit prețul de pornire la 500.000 de euro.

În cele din urmă, bicornul s-a vândut cu aproape de patru ori mai mult. Identitatea sau naționalitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

„Doar pălăria reprezintă imaginea împăratului”, a declarat pentru AFP, înainte de vânzare, adjudecătorul Jean-Pierre Osenat.

Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului din 1806.

Potrivit experților, Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla în Mediterana, întorcându-se din insula Elba, pe 1 martie 1815. A fost purtată de Napoleon „aproximativ la jumătatea perioadei Imperiului”, potrivit specialistului Yves Moerman, citat de casa de licitații.

În decurs de cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat aproximativ 120 de astfel de pălării. În 2014, o pălărie aparținând lui Napoleon, care a fost vândută tot de Osenat, a fost achiziționată de un om de afaceri sud-coreean pentru 1,884 milioane de euro. Mai recent, în 2018, o pălărie despre care De Baecque et Associés crede că a fost purtată în timpul bătăliei de la Waterloo s-a vândut cu 350.000 de euro la Lyon.

Licitația a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal. (Mediafax)

Vezi si

Jennifer Lopez lansează în februarie primul său album din ultimii 10 ani, “This is Me… Now”

Jennifer Lopez va lansa la 16 februarie mult-așteptatul album “This Is Me…. Now”, primul său …