Sunday , October 2 2022

O localitate din Franța s-a trezit cu pagina de Facebook închisă, după ce algoritmii i-au confundat numele cu o insultă

Pagina de Facebook a localităţii franceze Bitche (nord-est) a fost închisă după ce a trecut prin algoritmii Facebook, care au confundat numele aşezării cu o insultă în limba engleză („bitch”). Primarul îl invită pe Zuckerberg în vizită în orășelul eliberat de americani de sub ocupația nazistă. Eliberatorii s-au autointitulat, cu mândrie şi ironie, ‘Sons of Bitche’ 

”Facebook a cenzurat pagina noastră ‘Ville de Bitche’ (‘Oraşul Bitche’). La 19 martie, Facebook ne-a adus la cunoştinţă (că) aceasta nu mai era publică pe motiv că ‘încălca normele aplicabile paginilor de Facebook’ ”, a declarat primarul oraşului Bitche, Benoît Kieffer, citat de AFP.

Oraşul a făcut sesizare, iar pagina a fost reactivată marţi, la trei săptămâni după suspendare.

Reprezentanţa Facebook din Franţa recunoaşte o ”analiză incorectă din partea sistemelor noastre”, care cenzurează automat insultele din conturi, în cazul de faţă cuvântul în limba engleză ”bitch” (”căţea”, ”curvă”).

Întâmplarea nefericită l-a agasat pe primar, care susţine că a solicitat în repetate rânduri Facebook să reactiveze pagina, înainte de a decide să creeze un cont nou, neutru, ”Mairie 57230” (”Primărie 57230”), cifrele reprezentând codul poştal al aşezării din regiunea Lorena, cu aproximativ 5.000 de locuitori, renumită pentru impunătoarea sa cetate, fortificată de Vauban în secolul al XVIII-lea.

Valérie Degouy, responsabilă în cadrul departamentului de comunicare al localităţii, a declarat că prin aceeaşi întâmplare au trecut în urmă cu câţiva ani paginile de Facebook ale terenului de golf din Bitche sau ale cetăţii, care au fost ulterior reactivate.

”Ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează limitele instrumentelor de moderare, pe care doar un ochi uman o poate realiza”, a precizat Kieffer.

Edilul a adresat o invitaţie CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, de a vizita Bitche pentru a ”descoperi frumosul nostru oraş fortificat” şi ”de a onora (…) memoria compatrioţilor săi americani care, sub steagul Diviziei 100 Infanterie”, au eliberat Bitche de sub ocupaţia germană, în primăvara anului 1945.

”Eiberatori care s-au autointitulat, cu mândrie şi ironie, ‘Sons of Bitche’ (‘fii de Bitche’)”, a adăugat Kieffer.

Vezi si

A murit Coolio, rapperul care a câștigat un premiu Grammy. Avea 59 de ani (VIDEO)

Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru hiturile “Gangsta’s Paradise” și “Fantastic Voyage”, a murit …