Friday , December 9 2022

O femeie transgen va participa pentru prima dată la concursul Miss SUA

Kataluna Enriquez, tânăra încoronată Miss Nevada weekendul trecut, va deveni în mod oficial prima femeie transgen care va participa la concursul de frumusețe Miss SUA.

“Această victorie este o imensă bucurie, în special în aceste luni dedicate paradelor gay”, a declarat tânăra de 27 de ani.

Aceasta a început să participe la concursuri de frumusețe dedicate persoanelor transgen în 2016, dar nu s-a prezentat în competițiile cisgen (dedicate persoanelor care se identifică cu genul atribuit la naștere) decât anul trecut, informează AFP.

De origine filipineză, Miss Nevada 2021 a dezvăluit în timpul concursului că a avut de suferit din cauza hărțuirii și a violențelor provocate de identitatea sa de gen.

“Le-am spus membrilor juriului că în calitatea mea de femeie transgen, de culoare și supraviețuitoare a violențelor fizice și sexuale, eu întruchipez tot ceea ce este subreprezentat în această țară. Vocile noastre contează”, a declarat ea pentru Las Vegas Review Journal.

Kataluna Enriquez, care își concepe și confecționează ea însăși ținutele de concurs, va reprezenta statul Nevada pe 29 noiembrie la concursul național Miss SUA, la care vor participa și reprezentantele tuturor celorlalte state federale americane.

În caz de victorie, ea va reprezenta Statele Unite la concursul Miss Univers, însă nu va fi prima concurentă transgen: în 2018, Spania a fost reprezentată în această competiție de Angela Ponce, o femeie transgen.

Concursul Miss Univers este, cel puțin teoretic, deschis din 2012 persoanelor transgen, însă nicio concurentă transgen nu a ajuns în acest stadiu al competiției înainte de Angela Ponce.

Organizatorul Miss Univers, o companie care aparținea în epocă lui Donald Trump, a ajuns în același an în centrul unor polemici aprinse după ce concurenta Jenna Talackova a fost descalificată din finala ediției canadiene a Miss Univers pe motiv că nu se “născuse în mod natural femeie”.

Vezi si

Mesaj VIDEO emoționant. Celine Dion își anulează concertele, inclusiv cel din București, din cauza unei „tulburări neurologice rare”

Celine Dion a anunţat anularea concertelor din cadrul turneului european “Courage World Tour” programate să …