Thursday , September 29 2022

Nici urma de Charlie Chaplin. Nu se stie cine a fost cu adevarat marele actor

chaplin

Serviciile secrete britanice, MI5, care au anchetat în anii ’50 simpatiile comuniste ale lui Charlie Chaplin- starul filmului mut, au dezvăluit nu demult că acesta nu s-a născut în Londra, într-un cartier sărac, în 1889, înainte de a emigra în SUA, în 1910, aşa cum susţinea el odinioară, scrie evz.ro.
Niciun certificat de naştere
“Nu există nici urmă de Charlie Chaplin în arhive,  dar nici despre faptul că numele său adevărat ar fi fost Israel Thornstein”, au declarat reprezentanţi ai Serviciilor Secrete britanice, făcând referire la dosare secrete declasificate. În plus, a fost înlăturată şi ideea conform căreia Charles Spencer, cu numele de scenă Charlie Chaplin, s-ar fi născut în Franţa, cum s-a mai crezut.
De asemenea, nu s-a putut găsi niciun certificat de naştere cu numele starului. Oficial, Charlie Chaplin s-a născut în data de 16 aprilie 1889, în East Street, Walworth, cu patru zile înaintea lui Adolf  Hitler, pe care îl parodiază în capodopera “The Great Dictator”. După ce MI5 a căutat în arhivele din Somerset House, în Londra, certificatul de naştere al actorului a concluzionat: “Fie Chaplin nu s-a născut în această ţară (n.r. Marea Britanie), fie numele lui de naştere era altul decât cel menţionat”.
Simpatii comuniste
Una dintre posibilităţile vehiculate în dosarele MI5, făcute publice de Arhivele Naţionale ale Marii Britanii, este că Chaplin ar putut fi chiar şi de origine rusă! Această ipoteză se bazează pe declaraţiile actorului, care a spus că vrea să “meargă înapoi în Rusia”. “Acest lucru s-ar putea referi la o noua vizită sau ar putea denota originea rusă.
Către sfârşitul ultimului secol, un număr mare de evrei au fugit din Rusia pentru a scăpa de pogromuri. Dacă Chaplin era evreu, putea fi foarte bine membrul unei familii de refugiaţi”, au declarat oficialii britanici. Primul director al FBI, J.Edgar Hoover, l-a urmărit îndeaproape, astfel că, în cele din urmă, Chaplin are un dosar de 2.000 de pagini în arhivele Serviciilor Secrete americane.
În 1953, venit la Londra pentru a-şi promova unul din filme, Chaplin s-a trezit că i s-a interzis să se întoarcă în SUA, în plină febră antisovietică (epoca maccarthysm-ului), deşi a negat simpatiile comuniste. Cinci ani mai târziu, serviciile britanice au ajuns la concluzia că cineastul nu constituie un “risc pentru securitatea naţională”.

Vezi si

A murit Coolio, rapperul care a câștigat un premiu Grammy. Avea 59 de ani (VIDEO)

Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru hiturile “Gangsta’s Paradise” și “Fantastic Voyage”, a murit …