Monday , April 22 2024

Natalie Portman şi Rahm Emanuel îi salută pe moldoveni

Vicepreşedintele american, Joe Biden, a transmis, vineri, la Chişinău, salutări din partea actriţei Natalie Portman şi a primarului din Chicago, Rahm Emanuel, personalităţi americane care au origini moldoveneşti, transmite ProTV Chişinău.
Bunica actriţei Natalie Portman şi bunicul lui Rahm Emanuel sunt originari din Moldova.
Biden, aflat într-o vizită la Chişinău, s-a declarat impresionat de ospitalitatea cu care a fost întâmpinat în Republica Moldova, conform site-ului jurnal.md. “Ospitalitatea pe care am întâlnit-o în Republica Moldova a depăşit orice aşteptări (…) Este ceva deosebit pentru mine să mă aflu aici într-un moment important pentru dumneavoastră”, a spus vicepreşedintele american, într-un discurs susţinut în Piaţa Operei din Chişinău.
El a apreciat că Transnistria “trebuie să fie parte a Republicii Moldova, dar şi a comunităţii europene”, iar conflictul trebuie rezolvat. “Poporul moldovean merită ca problema transnistreană să fie soluţionată, pentru că aceasta dezbină populaţia”, a afirmat vicepreşedintele american.
Biden, care a avertizat că Guvernul moldovean trebuie să depună în continuare eforturi pentru combaterea corupţiei, a precizat că Statele Unite vor susţine şi în continuare aspiraţiile R.Moldova legate de reformele politice şi economice. “Guvernul moldovean are mult de lucrat la capitolul combaterii corupţiei. Schimbarea este grea, mai ales când şomajul este mare şi preţurile cresc”, a spus el.
Vicepreşedintele american a anunţat că Statele Unite acordă 262 de milioane de dolari pentru agricultura din Republica Moldova, fondurile fiind utilizate în principal pentru construcţia de drumuri în mediul rural.
El a adăugat că succesul Republicii Moldova va asigura beneficii pentru întreaga Europă. “Sunteţi o ţară mică, dar cu probleme mari. O Moldovă de succes va aduce beneficii întregii regiuni, întregii Europe”, a spus Biden.
La rândul său, premierul Vlad Filat a apreciat că vizita lui Biden la Chişinău “confirmă schimbările pozitive din Republica Moldova” şi arată că ţara “este sprijinită la cel mai înalt nivel”.
Vicepreşedintele american a ajuns vineri dimineaţă la Chişinău, după vizite în Finlanda şi Rusia. El a afirmat, după întâlnirea cu Filat, că SUA vor susţine orice rezolvare a conflictului transnistrean care presupune menţinerea suveranitătii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Vezi si

VIDEO. Trupa Spice Girls s-a reunit la petrecerea dată de Victoria Beckham la Londra, cu ocazia împlinirii a 50 de ani

Membrele trupei Spice Girls s-au reunit la petrecerea de 50 de ani a Victoriei Beckham, …