Thursday , April 18 2024

NASA: Luna se încreteste ca un mar vechi în timpul iernii

.
Luna se zbârce[te ca un m\r vechi, potrivit imaginilor NASA, care explic\ aceast\ contrac]ie prin r\cirea intern\ a singurului satelit natural al P\mântului, relateaz\ AFP. Circumferin]a unicului satelit natural al P\mântului s-a contractat cu aproximativ 100 de metri în ultimii 30 de ani. Fotografiile mai relev\ faptul c\ Luna este pres\rat\ cu ni[te falii suprapuse situate în principal în regiunile muntoase lunare de în\l]ime medie, provocate de contrac]ia sa în timpul iernii, din cauza frigului.
Aceste imagini, publicate joi în revista american\ Science, scot la iveal\ modific\ri ale suprafe]ei Lunii nedetectate pân\ acum, care arat\ c\ circumferin]a s-a ‘contractat cu aproximativ 100 de metri în ultimii 30 de ani’, explic\ Thomas Watters, de la Muzeul na]ional al aerului [i spa]iului [i principalul autor al studiului.
Aceste concluzii au fost trase datorit\ fotografiilor f\cute cu obiective puternice plasate la  bordul sondei spa]iale de recunoa[tere lunar\ /LRO/, puse de NASA pe orbit\ în jurul Lunii în iunie 2009. Fotografiile scot la iveal\ existen]a unor încre]ituri pe solul Lunii, care sunt de fapt ni[te falii suprapuse situate în principal în regiunile muntoase lunare de în\l]ime medie. Ele arat\ c\ Luna se contract\ în timpul iernii, din cauza frigului.
Aceste caracteristici geologice fuseser\ deja fotografiate lâng\ ecuatorul Lunii de camere panoramice cu ocazia misiunilor Apollo 15, 16 [i 17, la începutul anilor ’70. Dar în imaginile de înalt\ rezolu]ie LRO apar 14 noi suprapuneri de falii.
‘Aceste imagini de înalt\ rezolu]ie furnizate de obiectivele cu unghi îngust de la bordul LRO bulverseaz\ percep]ia noastr\ asupra Lunii’, afirm\ Mark Robinson, de la Institutul P\mântului [i Explor\rii Spa]iale de la Universitatea de stat din Arizona (sud-vest), coautor al acestui studiu [i principalul responsabil [tiin]ific al camerelor.

Vezi si

Guy Ritchie revine pe marile ecrane cu un film despre o operațiune din Al Doilea Război Mondial

Prin cel mai recent film al său, ”The Ministry of Ungentlemanly Warfare”, inspirat de o …