Monday , May 6 2024

Moartea lui Camus ar fi fost provocata de KGB, potrivit unei teorii avansate de un profesor italian

Accidentul de automobil în urma c\ruia scriitorul francez Albert Camus [i-a pierdut via]a, în 1960, la vârsta de 46 de ani, ar fi fost provocat de agen]ii KGB, potrivit afirma]iilor f\cute de un profesor universitar italian, care au fost primite, luni, cu mult scepticism de c\tre exper]i.
Giovanni Catelli, un specialist în Europa de Est, a c\rui teorie a fost expus\ într-un articol publicat de cotidianul italian Il Corriere della Sera, sus]ine c\ a descoperit aceast\ versiune a faptelor în jurnalul publicat postum al poetului ceh Jan Zabrana, intitulat “Toute la vie”, informeaz\ AFP.
Potrivit lui Catelli, în edi]ia original\ în limba ceh\ a acestui jurnal figureaz\ un pasaj ce nu a fost tradus în edi]ia italian\, în care Zabrana vorbe[te despre discu]ia pe care a avut-o cu un rus apropiat de KGB.
“Am auzit ceva foarte straniu de la un b\rbat care cunoa[te multe lucruri [i care dispune de mijloacele pentru a le cunoa[te. El afirm\ c\ accidentul de automobil în care a murit Camus, în 1960, a fost aranjat de spionajul sovietic. Ei au avariat un pneu al ma[inii cu ajutorul unui dispozitiv, care, odat\ cu cre[terea vitezei a f\cut pneul s\ explodeze”, afirm\ Zabrana.
“Ordinul pentru aceast\ ac]iune a fost dat personal de ministrul sovietic al Afacerilor Externe Dmitri Shepilov, ca «recompens\» pentru articolul publicat în martie 1957, referitor la evenimentele din Ungaria, în care Camus l-a atacat pe acest ministru, desemnându-l în mod explicit”, a ad\ugat el.
Oricât de “seduc\toare” ar fi aceast\ teorie, ce pare a avea ingrediente demne de un film cu James Bond, ea nu l-a convins îns\ pe filosoful francez Michel Onfray, care va publica o biografie a lui Albert Camus în ianuarie 2012.
“Nu cred c\ acest lucru este plauzibil. KGB avea mijloacele de a-[i încheia altfel afacerile sale cu Albert Camus”, a spus Onfray.
Mai ales c\, “în acea zi, Camus trebuia de fapt s\ se întoarc\ acas\ cu trenul. Î[i luase chiar [i biletul de tren, dar s-a r\zgândit în ultimul moment [i a decis s\ mearg\ acas\ cu Michel Gallimard (nepotul lui Gaston Gallimard, fondatorul celebrei edituri franceze). De altfel, automobilul îi apar]inea lui Gallimard”, a subliniat Onfray, ad\ugând c\ modelul Facel Vega era o ma[in\ care “nu ]inea la drum”.
“C\ sovieticii voiau s\-[i încheie conturile cu el (Camus, n.r.) este sigur, îns\ nu în acest fel”, a ad\ugat filosoful francez.

Vezi si

Italia a interzis „doga”, yoga pentru căței, după ce au fost raportate presupuse rele tratamente

Ministerul Sănătății din Italia a interzis utilizarea cățeilor pentru activități de bunăstare „asistate de animale”, …