Ministrul italian al Culturii îl acuză pe Quentin Tarantino de „snobism”

17 septembrie 2010, 18:22

Regizorul Quentin Tarantino

Ministrul italian al Culturii, Sandro Bondi, l-a acuzat pe cineastul Quentin Tarantino, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia (1 – 11 septembrie), de „elitism” şi „snobism”, într-o declaraţie acordată revistei Panorama, preluată de AFP.

„Tarantino este expresia unei culturi elitiste, relativiste şi snoabe”, a declarat Bondi, adăugând că viziunea lui Tarantino îi întunecă acestuia judecata critică. „Ce s-a întâmplat la festival îi obligă pe toţi să facă o mică introspecţie”, mai spune Bondi, care este considerat un apropiat al premierului Silvio Berlusconi. Premierul speră ca poporul italian să aibă ceva de zis în ceea ce priveşte selectarea membrilor juriului celui mai vechi festival din lume.

„Cum este vorba de fonduri publice, am dori să fim implicaţi în selectarea membrilor juriului”, a declarat acesta pentru Panorama.

Din bugetul de 12 milioane de euro al Mostrei veneţiene, suma de 7 milioane de euro a fost acordată din partea statului italian.

După acordarea premiilor, pe 11 septembrie, Tarantino a fost acuzat că ar fi oferit prietenilor săi cele mai importante trofee. Fosta sa iubită, Sofia Coppola, a primit Leul de Aur pentru filmul „Somewhere”, iar unul dintre prietenii săi, Alex de la Iglesia, a obţinut Leul de Argint pentru regie, pentru filmul „Balada trista de la trompeta”. De asemenea, cineastul Monte Hellman, apreciat de Tarantino şi producătorul primului său film – „Profesioniştii crimei/ Reservoir Dogs” -, a obţinut premiul special pentru întreaga carieră.

Din juriu au mai făcut parte regizorul Arnaud Desplechin (Franţa), Guillermo Arriaga (Mexic) şi Gabriele Salvatores (Italia).

reportersite