Saturday , October 1 2022

Michael Moore plăteşte o parte din cauţiunea lui Julian Assange

Realizatorul american de documentare Michael Moore a declarat marţi că i-a oferit 20.000 de dolari fondatorului WikiLeaks Julian Assange, pentru a-l ajuta la plata cauţiunii, solicitată de autorităţile britanice.
Realizatorul de documentare a precizat de asemenea că îşi pune la dispoziţie propriul site şi server pentru a ajuta WikiLeaks să continue să difuzeze informaţii secrete.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a sperat marţi timp de două ore că va putea părăsi închisoarea londoneză, până când Suedia – care solicită extrădarea sa – face apel la eliberarea sa sub cauţiune, ordonată de un tribunal londonez.
Cauţiunea cerută lui Assange se ridica la 240.000 sau 200.000 de lire (238.000 de euro), potrivit unor versiuni. Mai multe personalităţi, printre care realizatori de filme şi documentare cum ar fi britanicul Ken Loach sau australianul John Pilger, au propus să plătească o parte a acestei cauţiuni.
“Ieri (marţi) (…) avocaţii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, au prezentat judecătorului un document trimis de mine, certificând faptul că am oferit 20.000 de dolari pentru a contribui la plata cauţiunii”, scrie Michael Moore, într-un comunicat difuzat marţi pe site-ul său de Internet.
“Am intrat în războiul din Irak dintr-o minciună. Sute de mii de persoane au murit acolo. Imaginaţi-vă doar ce s-ar fi întâmplat dacă persoanele care au plănuit această crimă de război în 2002 ar fi avut de-a face cu WikiLeaks. Poate că ei nu ar fi scăpat aşa”, continuă realizatorul Fahrenheit 9/11, un film care critică ofensiva americană din Irak.
Assange este criticat dur la Washington – în principal de preşedintele Barack Obama, care se referă la acte “deplorabile”- pentru că site-ul său WikiLeaks a început să publice o serie de documente diplomatice confidenţiale. El a fost arestat la 7 decembrie la Londra, într-un dosar de presupuse agresiuni sexuale, datând din luna august în Suedia. Assange neagă aceste fapte.

Vezi si

A murit Coolio, rapperul care a câștigat un premiu Grammy. Avea 59 de ani (VIDEO)

Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru hiturile “Gangsta’s Paradise” și “Fantastic Voyage”, a murit …