Thursday , October 6 2022

Marturie uluitoare a lui Kipling: O parte din "Cartea Junglei" ar putea fi rezultatul unui plagiat

cartea junglei

Într-o scrisoare ce urmează să fie vândută la licitaţie, scriitorul britanic Rudyard Kipling mărturiseşte că a “împrumutat” din altă parte pentru a scrie “Cartea Junglei”. Apărută în 1894, lucrarea în două volume se inspiră din cei şase ani pe care autorul i-a petrecut în India.
Realizată în forma unei culegeri de nuvele, “Cartea Junglei” este alcătuită din fabule în care acţiunile animalelor, antropomorfizate, duc la formularea unei morale. Rudyard Kipling recunoaşte în scrisoarea cu destinatar anonim, scrisă şi semnată de el în 1895: “Se prea poate să mă fi inspirat de undeva, însă acum nu îmi pot aminti de unde provin întâmplările pe care le-am preluat”.
Kipling arată că s-a bazat pe comportamentul triburilor de eschimoşi pentru a alcătui ierarhia din “Cartea Junglei”.
Scrisoarea va fi scoasă la licitaţie cu 2.500 lire sterline de către casa Adam Andrusier Autographs. Directorul acesteia, Adam Andrusier, spune că ea oferă o nouă viziune asupra autorului. “Apreciez sinceritatea lui în privinţa plagiatului. Cred că oamenii au tendinţa să judece cu prea multă severitate. Literatura este plină de texte preluate conştient sau nu”, arată el.
În 1999, Rudyard Kipling s-a mai aflat în centrul unei probleme de plagiat, “If”, poemul care celebrează “băieţelul ideal” şi al cărui ultim vers “…vei fi bărbat, fiul meu” este foarte cunoscut, ar fi de fapt opera uşor modificată a unui ziarist american pe care Kipling l-a citit în adolescenţă.

Vezi si

Alec Baldwin scapă de proces după moartea Halynei Hutchins. El s-a înțeles cu soțul victimei, care va deveni producător al filmului „Rust”

Alec Baldwin a scăpat de procesul intentat de familia Halynei Hutchins, directoarea de imagine ucisă …