Wednesday , March 29 2023

“Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020. ”Mukbang”, „BLM”, „Megxit” sunt alte expresii în topul căutărilor

”Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020 de Collins Dictionary.

Utilizarea acestui cuvânt a explodat în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, scrie BBC.

”Încapsulează o experiență comună, împărtășită de miliarde de oameni”, a transmis Collins.

Lexicografii au înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului ”lockdown” în 2020, comparativ cu doar 4.000 anul trecut.

Pe lista celor mai folosiți termeni în acest an intră și alții care au legătură cu pandemia: ”șomaj tehnic”, ”lucrători esențiali”, ”autoizolare” sau ”distanțare socială” și ”coronavirus”.

Potrivit dicționarului, lockdown înseamnă ”impunerea unor restricții stricte asupra călătoriilor, interacțiunii sociale și accesului la spațiile publice”.

În top 10 al celor mai folosite cuvinte din 2020 intră și unele care nu au legătură cu pandemia, ci cu politica sau societatea.

După moartea lui George Floyd, un cuvânt extrem de folosit a fost abrevierea BLM (Black Lives Matter).

Conform Collins, utilizarea BLM a crescut cu 581% față de anul trecut.

Și ”Megxit” intră în top, un termen folosit pentru a descrie retragerea ducelui și ducesei de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, de la îndatoririle regale.

Și cuvântul ”TikToker”, care se referă la persoanele care postează clipuri pe platforma TikTok, a fost extrem de folosit în acest an.

Ultimul termen care s-a remarcat este ”mukbang”. Originar din Coreea de Sud, el este folosit pentru a descrie o persoană care se filmează în timp ce consumă cantități mari de mâncare.

”Limbajul este o reflectare a lumii din jurul nostru și 2020 a fost dominat de pandemie”, explică Helen Newstead, consultant de conținut lingvistic la Collins.

”Lockdown-ul a afectat modul în care lucrăm, studiem, cumpărăm și socializăm. Cum multe țări intră într-un al doilea lockdown acum, nu este neapărat un cuvânt pe care să îl celebrăm, dar rezumă practic acest an pentru mulți dintre noi”, a punctat ea.

spotmedia.ro

Vezi si

Ana Morodan a fost reținută 24 de ore. „Contesa digitală”, prinsă la volan după ce consumase alcool și droguri și avea permisul suspendat

Influencerul Ana Morodan, supranumită „contesa digitală”, a fost reținută de poliție după ce a provocat …