Saturday , April 20 2024

Liderii lumii, serviti cu mancare destinata cosului de gunoi, la ONU

lunch

Doi bucatari celebri au pregatit o masa deosebita liderilor lumii, reuniti la un pranz de lucru informal pe tema climei si tintelor de dezvoltare durabila, la ONU, duminica. Pe meniu au figurat mai multe feluri de mancare gatite din ingrediente destinate cosului de gunoi.
Pranzul a fost gazduit de secretarul general ONU Ban Ki-moon, care a reunit astfel liderii lumii la o discutie pe tema acordului ce urmeaza sa fie finalizat la Paris in decembrie, pe tema incalzirii globale. Intregul exercitiu a avut ca unic scop demonstrarea faptului ca mancarea si agricultura sustenabila sunt o parte importanta a discutiei privind tranzitia energetica, scrie usnews.com.
Doi bucatari cunoscuti – fostul chef de la Casa Alba Sam Kass si Dan Barber, important chef newyorkez, proprietar al restaurantului Blue Hill, au creat pranzul liderilor din resturi alimentare, pentru a demonstra ca o tranzitie energetica precum cea vizata de acordul de la Paris va necesita actiuni pe mai multe nivele, inclusiv agricultura durabila.
Risipa alimentara este “deseori un aspect ignorat al schimbarii climatice (…) Este o rusine in conditiile in care atat de multi oameni sufera de foame”, a explicat Ban.
Pranzul de la ONU a fost in intregime gatit din alimente care altfel ar fi ajuns la gunoi. Spre exemplu, bucatarii au pregatit un burger vegetal ce continea pulpa, un produs secundar al stoarcerii fructelor. Cartofii prajiti au fost gatiti din porumb care altfel ar fi ajuns hrana animalelor.
“Este prototipul mancarii americane traditionale, dar invers. In loc de vita, au mancat porumbul cu care sunt hranite vitele. Provocare a fost sa cream ceva cu adevarat delicios din ceea ce altfel am arunca”, a explicat si Barber.
Cei doi bucatari au facut parteneriate cu fermieri, distribuitori, producatori, procesatori si vanzatori pentru a transforma “gunoaiele” care se produc la fiecare pas in lantul productiei alimentare intr-o mancare de lux.
Cateva din ineditele ingrediente au fost grauntele macinate ramase dupa procesul de distilare, resturile vegetale precum tulpinile si frunzele exterioare, produsele alimentare considerate sub standarde, lasate deseori pe camp neculese, sau cojile boabelor de cafea.
Adevarata dimensiune a risipei alimentare este inspaimantatoare, scrie sursa citata. Daca risipa alimentara ar putea fi socotita o tara, ar fi al treilea cel mai mare producator de emisii poluante din lume. Economia globala ar agonisi peste 300 de miliarde de dolari din risipa de mancare, in conditiile in care peste o treime din mancarea produsa global, adica 1,3 miliarde de tone, ajunge la gunoi.

Vezi si

Ucraina îl decorează pe actorul Alain Delon pentru a-i mulţumi pentru sprijinul acordat

Ucraina a decis să îi acorde Ordinul de Merit actorului francez Alain Delon pentru a-i …