Friday , March 29 2024

Karsten Gerloff: Microsoft o să dispară în cinci sau zece ani, iar Facebook în trei

facebook

Karsten Gerloff, preşedintele Fundaţiei Europene a Software-ului Liber (FSFE), a criticat la evenimentul Euskal Encounter, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Barakaldo (Bizkaia, Spania), marile companii multinaţionale, asigurând că ‘unele corporaţii fură’ informaţii de la useri şi ‘alimentează, fără avertisment prealabil, serviciile secrete’, notează miercuri ABC.
Tranşant şi critic. Aşa s-a arătat preşedintele FSFE care a dezvăluit că, ‘pentru Google şi Facebook suntem produse, nu clienţi’. ‘Nu le dăm doar date, ci şi încrederea noastră, deoarece credem că ne protejează intimitatea’, a subliniat el. Datele tale sunt produsul pe care îl vinde Google’, a avertizat el.
Expertul internaţional a precizat că aceste multinaţionale au putere asupra computerelor a milioane de useri şi a reţelelor lor şi că au creat, mai ales, structuri de control. În această împărţire a sarcinilor, ‘Facebook defineşte cine suntem, Amazon stabileşte ceea ce vrem, iar Google determină ceea ce gândim’, este de părere Gerloff.
El a calificat actuala situaţie drept ‘trădare’ şi a dat ca exemplu modul în care ‘Yahoo furnizează guvernului chinez informaţii cu conţinut confidenţial ale clienţilor săi’. ‘Acum toată lumea o face’, a deplâns el.
Karsten Gerloff i-a criticat şi pe liderii politici pentru ‘lipsa totală de conştiinţă’ în chestiuni legate de drepturile fundamentale ale omului. ‘Imediat ce au înţeles cum funcţionează Internetul, l-au transformat într-o unealtă de oprimare. Chiar în acest moment ştim că ne ascultă, că nu suntem liberi’, a denunţat el.
Cu toate acestea Gerloff nu vede foarte clar viitorul acestor companii. ‘Dacă Google vrea să supravieţuiască pe termen lung va trebui să se reinventeze. Microsoft nu a făcut acest lucru, de aceea cred că va dispărea în cinci sau zece ani’. {i mai spune el, atunci când Facebook ‘o va lua în jos, o va face destul de repede’.
‘Dau Facebook-ului doi sau trei ani. Este o lege matematică. S-a întâmplat cu MySpace şi se va repeta acelaşi lucru’, a asigurat preşedintele FSFE. Scopul fundaţiei sale este ca ‘oamenii să fie conştienţi că pot decide care va fi tehnologia de mâine şi în ce lume vor să trăiască’. De aceea, expertul german a subliniat că ‘trebuie să fim mereu în alertă şi să ne ţinem sub observaţie sistemele’. ‘Trebuie să ne întrebăm: Cine ne controlează?’
Karsten Gerloff a precizat că ‘se pot face lucruri foarte simple’ pentru a evita acest control, precum crearea de sisteme care ‘nu au punct central de control, în care fiecare dintre noi poate vorbi cu celălalt. Acest lucru nu mai este o utopie’, a asigurat el. Prin urmare, Gerloff încurajează pe toată lumea să-şi instaleze ‘un server acasă. Ruterele, de exemplu, pot funcţiona ca mici servere’, a explicat el. În acest mod, a precizat el, ‘va fi posibil să facem alţi paşi, ca de exemplu să ieşim din Facebook, sau să ne schimbăm adresa de e-mail, alegând o companie mai mică’. ‘Software-ul liber oferă tuturor instrumentul pentru a face acest lucru’, a conchis Karsten Gerloff. (Agerpres)
 

Vezi si

Televiziunea din Coreea de Nord a cenzurat blugii producătorului emisiunii de grădinărit de la BBC

Televiziunea din Coreea de Nord a cenzurat blugii producătorului unei emisiuni de grădinărit de la …