Jarmusch deschide Festivalul de la Cannes cu un film cu zombi

reportersite
15/05/19 ora:10:13am

Cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, a fost deschisă oficial cu proiecția lungmetrajului cu zombi “The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch.

Actori precum Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton şi Selena Gomez au fost prezenţi pe covorul roşu la proiecţia filmului care a deschis festivalul de pe Croazetă, anunta Libertatea.

Nici în acest an nu lipsesc polemicile de la Cannes. Decizia de a-i oferi lui Alain Delon un trofeu Palme d’Or onorific a generat controverse din cauza unor fraze ale acestuia considerate „rasiste, homofobe şi misogine” de asociaţia Women and Hollywood.

Juriul Festivalului de la Cannes va fi prezidat de regizorul Alejandro González Iñárritu. Printre vedetele din juriu se numără actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo. Acestora li s-au alăturat creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna N’Diaye, din Burkina Faso.

Unul dintre cele mai așteptate momente este intrarea în competiție a regizorului Quentin Tarantino, care, la 25 de ani după victoria obţinută cu „Pulp Fiction”, revine la Cannes cu „Once Upon a Time in Hollywood”. Cel mai aşteptat film al selecţiei, care îi aduce pentru prima oară împreună pe acelaşi afiş pe Leonardo DiCaprio şi Brad Pitt. În competiție va fi prezent şi Abdellatif Kechiche, recompensat cu Palme d’Or în 2013 cu „Le vie d’Adele”, care revine în acest an pe Croazetă cu „Mektoub my love: Intermezzo”. Competiţia oficială include şi patru regizoare, cunoscută fiind problema lipsei de vizibilitate cu care se confruntă femeile în industrie: austriaca Jessica Hausner, franco-senegaleza Mati Diop şi franţuzoaicele Celine Sciamma şi Justine Triet. Alți regizori aflați în competiția oficială sunt spaniolul Pedro Almodovar, pentru a şasea oară în cursa pentru Palme d’Or – nu a obţinut niciodată trofeul -, cu „Pain and Glory”, dar şi britanicul Ken Loach, membri al exclusivistului club al celor care deţin două mari trofee ale acestui eveniment. Loach revine pe Croazetă cu „Sorry I Missed You”. Belgienii cunoscuţi ca fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne speră să scrie istorie la Cannes, după două trofee Palme d’Or, cu „The Young Ahmed”, o poveste despre islamismul radical.

Și regizorul român Corneliu Porumboiu este în competiția oficială cu filmul ”La Gomera”. Filmările s-au realizat în București, insula La Gomera – Spania și în Singapore.

În competiţia oficială de la Cannes de anul acesta nu au fost incluse filme realizate de cineaşti mari cu ajutorul platformei de streaming Netflix. Organizatorii festivalului şi cei de la Netflix sunt blocaţi într-un conflict considerat definitoriu în dezvoltarea cinema-ului modern, micile versus marile ecrane. Organizatorii festivalului consideră că filmele produse de Netflix nu respectă regulile de eligibilitate, printre care se numără difuzarea producţiilor în cinematografele din Franţa.

libertatea.ro