Monday , February 6 2023

Freddie Mercury – 30 de ani de la moartea unei legende rock

Miercuri, 24 noiembrie, se împlinesc 30 de ani de la moartea lui Freddie Mercury, muzician, cântăreț, compozitor, textier, vocalist al formației britanice de muzică rock Queen, transmite Radio Romania Cultural.

Farrokh Bomi Bulsara, pe numele său real, s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraș din sudul statului Gujarat, India Britanică. Părinții artistului, Bomi și Jer Bulsara, erau de origine parsi.

Freddie Mercury și-a petrecut copilăria în India, la vârsta de șapte ani a început să studieze pianul, iar la opt ani, părinții l-au înscris la un internat cu educaţie în stil britanic din Panchgani, unde a căpătat porecla ”Freddie”.

În anul 1964, s-a mutat, împreună cu părinţii din Zanbizar în Anglia.

După absolvirea facultăţii, Freddie a vândut haine second-hand și a lucrat pe aeroportul Heathrow.

În aprilie 1970, pune bazele unui grup nou, intitulat Queen, împreună cu chitaristul Brian May și toboșarul Roger Taylor, perioadă în care decide să-și schimbe numele din Bulsara în Mercury.

În anul 1971, după numeroase încercări cu diverși bateriști, John Deacon va fi cel ales pentru completarea cvartetului.

În 1972, Mercury scoate la iveală talentul de grafician pentru a crea logo-ul grupului, cunoscut sub numele de ”Queen crest”, cu un Q enorm în centru, încadrat de simbolurile zodiacale ale celor patru membri ai formației.

Mercury se dedică inovării, impunând stiluri cu adevărat inovatoare muzicii grupului. Astfel, primul album al celor patru a fost bine primit de critică și are un succes comercial rapid. În anul 1975, apare albumul”A Night at the Opera”, care oferă trupei Queen o reală notorietate internațională, iar piesa ”Bohemian Rhapsody” devine emblematică pentru creativitatea grupului și mai ales a solistului său, care a compus-o aproape integral folosind mijloace inedite pentru acele timpuri.

”Bohemian Rhapsody” dovedeşte şi caracterul avangardist al clipului, făcând din acesta un adevărat mijloc de exprimare artistică, prin efecte video ingenioase în condiţiile unui bugetul alocat redus.

În 1984, după ce Freddie îl întâlnește pe Giorgio Moroder, compozitor și orchestrator, este lansată o versiune modernizată a celebrului film al lui Fritz Lang, ”Metropolis”, rezultatul fiind primul single a lui Mercury, ”Love Kills”.

Un an mai târziu, Mercury colaborează la compoziţia comediei muzicale ”Time avec Dave Clark” şi scoate al doilea album solo, ”Mr. Bad Guy”.

În 1986, Queen înregistrează și lansează albumul ”A Kind of Magic”, compus pentru a ilustra filmul ”Highlander” şi tot atunci, grupul începe un turneu european,”Magic Tour”, care va da naştere unui album de succes, ”Live Magic”. Membrii grupului doreau un concert care să aibă dimensiuni nemaiîntâlnite la niciun concert al vreunui grup. Astfel va avea loc celebrul ”Live at Wembley”, iar înregistrările video de la acele concerte au arătat stilul și exuberanța Mercury, care a terminat cele două apariții drapat într-o mantie tivită cu hermină și pe cap cu o replică perfectă a coroanei regale britanice, cântând ca ultimă ”melodie” imnul oficial al Marii Britanii: ”God Save the Queen”.
În 1987 este lansat albumul”The Great Pretender”, alcătuit din reprize muzicale rearanjate de Mercury.

În acelaşi an, însă, doctorii dau verdictul pentru suferinţa solistului trupei Queen: Freddie Mercury este infectat cu HIV.

În 1988, se lansează al doilea și ultimul său album pe care apare materialul ”Barcelona”, în fapt concretizarea visului său, de a se apropia de lumea operei, dar mai ales este îndeplinit visul de a lucra cu o celebră soprană, Montserrat Caballé. Albumul este elogiat de critici, iar cântecul devine imnul național al orașului natal al sopranei Montserrat Caballé (Barcelona) și tema oficială a Jocurilor Olimpice din 1992.

La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards, unde trupa Queen a fost premiată.

În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ”A Winter’s Tale”, evocă regiunea Montreux, unde a petrecut mult timp.

Însă clipurile realizate pentru albumul ”Innuendo”, în special ”I’m Going Slightly Mad”, îl arată pe Mercury trist, obosit, resemnat în faţa bolii.

Slăbit peste măsură de boală, Freddie insista să înregistreze melodii și clipuri, rezultatul fiind ”Headlong”, ”I’m Going Slightly Mad” și ”These Are the Days of Our Lives”, ultimul său videoclip.

În faţa morţii iminente, el înregistrează ”The Show Must Go On”, considerat un soi de testament destinat publicului său.

Pe parcursul carierei sale, Freddie Mercury a susținut mai mult de 700 de concerte prin lume cu Queen. Grupul a fost primul care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo, iar în anul 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta, ce a avut loc în fața a 80.000 de persoane.

La 23 noiembrie 1991, Mercury anunță oficial că are SIDA – deşi Freddie nu a dezvăluit niciodată până atunci familiei natura suferinței sale, rezumându-se a le spune că are o boală terminală – , iar pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni, instalată pe fondul slăbirii organismului, avea să-i grăbească finalul.

Freddie Mercury a murit la 24 noiembrie 1991, la vârsta de doar 45 de ani. Funeraliile sale au fost discrete, în acord cu religia familiei sale.

Citește integral pe Radio România Cultural

Vezi si

Grammy: Beyonce doboară recordul de premii, Harry Styles câștigă premiul pentru cel mai bun album

Beyonce a primit noi premii și a doborât recordul de distincții obținute vreodată la Grammy, …