Thursday , August 18 2022

Filmul mut care a castigat Oscarul dupa 83 de ani

Membrii Academiei de Film Americane au votat in unanimitate pentru “The Artist” – primul film mut care obtine cel mai mare premiu de la Hollywood, de la inaugurarea acestor premii, in urma cu 83 de ani.
Tragi-comedia filmata in alb-negru a luat 5 premii, pentru cel mai bun film, cel mai bun acor (Jean Dujardin), cel mai bun regizor (Michel Hazanavicius) si cele mai bune costume (Mark Bridges). La prima editie a premiilor Oscar, in 1929, cel mai bun film a fost declarat “Wings” (1927), care a castigat doua premii pentru o poveste despre Primul Razboi Mondial.
Numarul premiilor castigate de “The Artist” este insa egal cu cele ale peliculei regizate de Martin Scorsese, “Hugo”. Interesant este si faptul ca “Hugo” este un omagiu adus de Scorsese unui pionier al filmelor mute, Georges Méliès.
“Artistul” spune povestea unui actor din epoca filmului mut, George Valentin (Jean Dujardin), ingrijorat ca va fi dat uitarii odata cu aparitia filmelor cu sonor si care se indragosteste de tanara dansatoare pe cale de afirmare Peppy Miller (Bérénice Bejo). Este o coproductie Franta/ Belgia si aduce un omagiu filmelor mute hollywoodiene.
“Iubesc tara voastra” a spus actorul in discursul pe care l-a tinut la gala Oscar.
Alaturi de “The Artist”, au mai fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film peliculele “The Tree of Life”, “Hugo”, “Moneyball”, “The Descendants”, “Midnight in Paris”, “The Help”, “War Horse” si “Extremely Loud and Incredibly Close”.
Pana acum “The Artist”a primit, printre altele, un premiu pentru interpretare la Festivalul de la Cannes din 2011 (Jean Dujardin), trei Globuri de Aur, sapte BAFTA, un Goya, numeroase trofee decernate de asociatiile de profesionisti din domeniu, dar si sase premii César.
Anul trecut, Oscarul pentru cel mai bun film a revenit filmului britanic “Discursul regelui/ The King’s Speech”.

Vezi si

Giorgio Armani, evacuat din vila sa în urma incendiilor de pădure de pe insula Pantelleria (Sicilia)

Un incendiu de vegetaţie izbucnit pe insula italiană Pantelleria (între Sicilia și Tunisia) a declanşat …