Wednesday , April 17 2024

Filmul "Dupa dealuri" reprezinta Romania la Oscar. Regizorul Mungiu: "Sansele noastre sunt destul de mici"

Regizorul Cristian Mungiu a vorbit pentru MEDIAFAX despre impactul pe care îl are propunerea filmului său “După dealuri” la Oscar asupra producţiilor româneşti, dar şi despre şansele pe care această peliculă sau oricare alt film românesc le-ar putea avea la un trofeu.
“Din câte am văzut cu ocazia precedentului meu film, care a fost desemnat să fie reprezentantul României la Oscar, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, nominalizarea ajută substanţial la promovarea filmului în vederea distribuţiei – în special în Statele Unite – chiar şi dacă filmul nu este reţinut între ultimele nouă sau ultimele cinci. Nominalizarea noastră în 2007 a influenţat deopotrivă, într-o anume măsură, şi nominalizarea filmului «4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile» la Globul de Aur”, a declarat regizorul pentru Mediafax.
Cristian Mungiu susţine că “nereţinerea filmului (“4, 3, 2″, n.r.) între ultimele 9 finaliste pentru Oscar ne-a adus, conform distribuitrorului nostru american, mai multă presă şi popularitate decât dacă am fi fost nominalizaţi – dată fiind surpriza”.
Regizorul adaugă că acea experinţă a făcut ca regulamentul cu privire la filmele străine să fie schimbat, astfel că, de la această ediţie a premiilor Oscar, va exista o comisie suplimentară, formată din cineaşti şi jurnalişti care, în cazul filmelor străine, adaugă câteva titluri peste cele pe care le desemnează prin vot ansamblul Academiei de film americane.”Chiar şi aşa, realist vorbind, şansele noastre, şi ale oricărui film românesc, în momentul ăsta, de a fi reţinut măcar între ultimele nouă este destul de mică, dat fiind absenţa cvasi-totală a unui buget specific destinat promovării candidaturii României la Oscar – în condiţiile în care alte ţări au bugete de ordinul sutelor de mii de dolari, cel puţin. Data trecută am primit un mic sprijin de la ICR (Institutul Cultural Român, n.r.) şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei, n.r.), dar e greu de crezut că în situaţia de acum ICR mai are resurse să sprijine candidatura. Rămâne să vedem ce decide CNC-ul, în condiţiile în care şi resursele acestuia par să fie tot mai mici”, conchide Cristian Mungiu.
În 2007, filmul lui Cristian Mungiu “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, a reprezentat propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin.
Fiecare ţară poate propune o producţie proprie pentru această distincţie, iar dintre zecile de propuneri, este alcătuită mai întâi o listă scurtă de nouă pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizări. În ianuarie 2008, când s-a anunţat lista scurtă a filmelor propuse la această categorie a Oscarului, neincluderea filmului multipremiat al lui Mungiu, care fusese nominalizat la Globurile de Aur în acelaşi an, a cauzat un adevărat scandal. În acel an însă, Cristian Mungiu a devenit primul regizor român al cărui film a primit o nominalizare la premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.
Filmul “După dealuri” de Cristian Mungiu, dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin, a anunţat joi Centrul Naţional al Cinematografiei.

Vezi si

Surpriză: Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la Pro TV, ca jurați la MasterChef

PRO TV anunță surpriza pe piața media: jurații sezonului 9 MasterChef România sunt Sorin Bontea, …