Tuesday , May 28 2024

Filmul "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, in sectiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Berlin

Filmul “De ce eu?” de Tudor Giurgiu va rula în secţiunea “Panorama” a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ce se desfăşoară între 5 şi 15 februarie, se arată pe site-ul oficial al evenimentului, citat de Agerpres. Filmul lui Tudor Giurgiu va concura în această secţiune cu producţii din ţări ca Mexic, Maroc, Statele Unite ale Americii şi Argentina. În total, în secţiunea “Panorama” rulează 34 de lungmetraje de ficţiune din 29 de ţări.

Actorul Emilian Oprea, in rolul procurorului Cristian Panait
Actorul Emilian Oprea, in rolul procurorului Cristian Panait
Filmul “De ce eu?” va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 27 februarie, potrivit anunţului producătorilor, Libra Film. Filmul este inspirat de un caz real petrecut în România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait.
Bazat pe fapte reale, “De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.
Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate, arată sursa citată.
“Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine însă mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu şi la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-şi ia viaţa. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanşează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat şi în care te-ai format e corupt şi putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, declară Tudor Giurgiu, citat în comunicatul Libra Film.
Protagonist al filmului este Emilian Oprea, actor la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smărăndache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
Regia îi aparţine lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după “Legături bolnăvicioase” (2006) şi “Despre oameni şi melci” (2012). Acesta semnează şi scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhenyi Reka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu iar costumele au fost create de Szelyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.
“De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs şi CineLink Co-Production Market.
În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Cristian Panait s-a sinucis pe 10 aprilie 2002, la vârsta de 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al locuinţei sale din Bucureşti. Cu un an în urmă, fusese numit procuror la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curţii Supreme de Justiţie.
HotNews

Vezi si

Actrița Judi Dench nu mai acceptă roluri pentru că nu mai vede, după 65 de ani de carieră

După ce în urmă cu un an spunea că, deși nu mai vede bine, nu …