Friday , December 8 2023

Suspiciuni de blat. EBU motivează de ce a anulat votul juriului din România la Eurovision

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și-a motivat joi, prin intermediul unui comunicat de presă, decizia de a anula punctele acordate de juriile din șase țări, printre care și România, acordate în cea de-a doua semifinală şi în finala concursului Eurovision de anul acesta. Punctajele juriilor naţionale din România, Polonia, Azerbaijan, Georgia, Muntenegru și San Marino au fost anulate la Eurovision 2022, din cauza unor presupuse nereguli la tiparul de vot.

Organizatorul explică ce a descoperit la vot: În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat, toate, cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele ele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4, iar pe a cincea în Top 7.

Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul ce poate fi acordat. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune: Potrivit organizatorului Eurovision, modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania şi Regatul Unit).

În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat pe ultimele şase poziţii dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. „Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot”, mai spune organizatorul concursului.

Cum a votat România în semifinala care a stârnit suspiciuni de blat:

1.San Marino, 2. Polonia, 3. Muntenegru, 4. Azerbaijan, 5. Georgia

Cum a votat Azerbaijan:

1. Polonia, 2. Georgia, 3. România, 4. Muntenegru, 5. San Marino

Cum a votat Georgia

1. Azerbaijan, 2. Muntenegru, 3. România, 4. San Marino, 5. Polonia

Cum a votat Muntenegru

1. Georgia, 3. Azerbaijan, 4. România, 5. San Marino, 6. Polonia

Cum a votat Polonia

1.San Marino, 2. Azerbaijan, 3. România, 4. Muntenegru, 7. Georgia

Cum a votat San Marino

1. România, 2. Georgia, 3. Polonia, 4. Muntenegru, 5. Azerbaijan.

EBU menționează că a discutat despre modelele juriului cu radiodifuzorii relevanţi şi le-a oferit oportunitatea de a investiga în continuare votul juriului în ţările lor. „EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022”, spune Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Punctajul acordat de juriul României concurenţilor din finala Eurovision 2022 a fost următorul: Moldova-12 puncte, Grecia-10 puncte, Polonia-8 puncte, Olanda-7 puncte, Azerbaidjan-6 puncte, Australia-5 puncte, Italia-4 puncte, Spania-3 puncte, Finlanda-2 puncte şi Lituania- un punct.

Vezi si

VIDEO. Cântecul de Crăciun din 1958 care a detronat piesa ”All I Want for Christmas is You” interpretată de Mariah Carey 

Începând cu 2019, în apropierea sărbătorilor, Mariah Carey ajunge an de an în fruntea topurilor …