Monday , March 4 2024

Escapadă în insulele secrete ale Istanbulului

Un oraş unic datorită aşezării sale pe două continente şi a patrimoniului istoric şi cultural, Istanbulul ascunde multe monumente bizantine şi otomane superbe, dar şi resorturi de relaxare unde poţi petrece o vacanţă de vis în luna septembrie.

 
Dacă vizitezi pentru prima oară oraşul Istanbul trebuie să petreci cel puţin câteva ore în centrul istoric al oraşului, Sultanahmet. Este o plimbare uşoară de la basilica transformată în moschee în secolul al XV-lea Aya Sofia în jos spre fostul port din Eminönü, unde se află magnifica Yeni Camii (Noua Moschee). În apropiere de moschee este bazarul Spice şi un labirint de străduţe lăturalnice, unde puteţi găsi orice, de la un telefon mobil la un făcăleţ. Aici găsiţi magazinul Haci Bekir de unde puteţi să vă cumpăraţi rahat turcesc, locul unde se pare că s-a inventat acest desert.
Insulele secrete ale Istanbulului
Istanbul este cunoscut pentru resorturile sale de pe litoral, dar în Marea Marmara, la o scurtă plimbare pitorească cu feribotul, sunt Insulele Prinţilor, unde puteţi găsi plaje cu nisip fin şi ape calme, ideale pentru înot. Cunoscute în limba turcă ca Adalar, aceste nouă insule mici – patru dintre ele locuite – sunt populare printre turci, dar au trecut neobservate de către turişti.
Feriboturile spre insule pleacă regulat din Kabatas, iar plimbarea durează 90 de minute până la Büyükada, cea mai mare dintre insule. O dată ajunşi pe insulă, vă puteţi îndrepta spre restaurantele cu specialităţi din peşte înşirate de-a lungul portului, buticurile de îngheţată de pe străduţele care duc până la piaţa principală sau unul dintre numeroasele magazine de închiriat biciclete pentru o plimbare pe insulă deoarece maşinile sunt interzise pe Büyükada.
Insulele Prinţilor sunt denumite astfel deoarece în trecut aici s-au refugiat mai mulţi împăraţi şi regine. Liderul revoluţionar Leon Troţki a trăit, de asemenea, pe Büyükada timp de patru ani din 1929, după ce a fost exilat din Rusia. Aici el şi-a scris autobiografia şi Istoria Revoluţiei Ruse. După ce a plecat, Troţki a descris Büyükada ca „o insulă de pace şi uitare”. Doar puţin mai aglomerată în prezent, Büyükada este un loc pe care trebuie neapărat să îl vezi dacă vizitezi Istanbulul.
Cel mai bun kebab din lume
Istanbulul este o destinaţie excelentă pentru gurmanzi, în special pentru cei care iubesc kebab-ul. La fiecare colţ de stradă există un mic restaurant de poţi să îţi cumperi un doner sau un kebab gustos, dar dacă vrei să savurezi specialităţile turceşti într-un restaurant confortabil, alege Mabeyin. Restaurantul situat într-un conac restaurat din secolul al XIX-lea cu interioare elegante serveşte mâncăruri sofisticate şi condimentate din sud-estul Turciei.
Kebab-ul şi meze-ul sunt delicioase, dar şi mai interesante sunt tocane, cum ar fi cea facută cu orez şi găluşte de carne într-o supă caldă de iaurt, sau o alta care are două tipuri de găluşte cu bulgur într-un sos pe bază de tomate. Restaurantul Mabeyin se află în apropiere de terminalul de feribot Üsküdar din oraş şi are o grădină splendidă unde poţi mânca în timpul verii.
Aproape şi ieftin
Istanbulul este o destinaţie de vacanţă accesibilă pentru majoritatea românilor. Un sejur de cinci zile la Istanbul la sfârşitul lunii septembrie costă 99 de euro la agenţia Delta Best Turism. Acesta include transportul cu autocarul, cazare trei nopţi la un hotel de 2-3 stele şi micul dejun.
Dacă însă preferi să zbori cu avionul până în Turcia, trebuie să ştii că pe ruta Bucureşti – Istanbul şi retur operează două companii tradiţionale – Tarom şi Turkish Airlines – şi o companie low-cost, Pegasus Airlines.
Cel mai mic preţ, pentru un bilet dus-întors cu toate taxele incluse este disponibil la Pegasus Airlines şi este de 105 euro. Dacă alegeţi să plecaţi weekendul viitor, încă veţi găsi bilete la acest tarif. Preţul include şi un bagaj de cală ce nu poate depăşi 20 kg.
Toate cele trei companii oferă bilete la preţuri promoţionale pentru călătorii la final de septembrie şi început de octombrie. Trebuie să mai ştiţi că, în cazul Tarom şi Turkish Airlines, preţurile promoţionale presupun o şedere minimă de o sâmbătă noaptea la destinaţie sau un anumit număr minim de nopţi petrecute la Istranbul (de regulă două sau trei nopţi). Tarifele la cazare încep de la 14 euro pe noapte la un hotel de 3 stele cu mic dejun inclus.
Pont
Atenţie însă dacă vreţi să luaţi un taxi de la aeroport până la hotel, deoarece şoferii de taxi obişnuiesc să folosească un truc celebru pentru a-i păcăli pe turişti, respectiv comutarea pe tariful de noapte pentru cursă. (ALEXANDRA JELES – romanialibera.ro)
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
 

Vezi si

VIDEO. BRIT Awards: Raye a câștigat 6 premii, un record

Cântăreaţa şi compozitoarea Raye a câştigat, sâmbătă, la Londra şase premii la gala BRIT, inclusiv …